Акциите на Boeing поевтиняха, а катастрофата в Китай поднови притесненията за 737

Последната трагедия усложнява усилията на Boeing да си върне доверието на регулаторните органи и пътуващите след две фатални катастрофи през последните години на 737 Max

17:36 | 21 март 2022
Обновен: 20:28 | 21 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Boeing Co. е изправена пред нова криза, след като катастрофата на самолет от модела 737-800 в Китай със 132 души на борда поднови опасенията за най-популярната линия от самолети и доведе до спад на акциите на компанията, предава Bloomberg

Така нареченото "следващо поколение" на реактивния самолет, управляван от China Eastern Airlines Corp., катастрофира в понеделник, което накара авиокомпанията да приземи всички самолети от модела в своя флот. Последната трагедия усложнява усилията на Boeing да си върне доверието на регулаторните органи и пътуващите след две фатални катастрофи на 737 Max през последните години.

Акциите на базирания в Чикаго производител на самолети паднаха с 5,2% до $182,88 в 10:04 ч. сутринта в Ню Йорк.

Катастрофата на China Eastern не е била със 737 Max и вероятно не е заради софтуера за управление на полета, който бе причина за по-ранните инциденти. Все пак това идва в момент, когато Boeing вече е изправена пред въпроси относно своята култура на безопасност и подновен контрол върху семейството самолети 737, основният източник на приходи за компанията.

„Като се имат предвид проблемите със 737 Max, има известен шанс потребителите да не искат да летят със 737, докато не се установи, че причината за катастрофата в Китай не е проблем с дизайна или производството“, каза анализаторът на Cowen Кай фон Румор. "Следователно изолирането на причината за катастрофата ще бъде от решаващо значение."

Твърде рано е да се знае какво е причинило катастрофата и разследванията могат да отнеме месеци или години. Изгубеният самолет е сравнително нов, летял с търговска цел около седем години. Водещите причини за такива аварии обикновено са проблеми с поддръжката, пилотска грешка или саботаж, като по-малко вероятни са проблеми с дизайна или производството, каза фон Румор.

Последната фатална катастрофа в Китай е през 2010 г., според Aviation Safety Network, когато самолет на Henan Airlines Co. Embraer SA, превозващ 96 души, се разби в Ичун на североизток, при което загинаха 44. Най-тежката авиационна катастрофа в Китай беше през 1994 г., когато Ту-154 на China Northwest Airlines се разби след излитане от Сиан в провинция Шанси на път за Гуанджоу. Всички 160 души на борда загинаха.

Последният голям инцидент на China Eastern беше през юни 2013 г., когато самолет Embraer излезе от пистата в Шанхай. Последната фатална катастрофа на превозвача беше през 2004 г., когато всичките 53 пътници и екипаж на самолет Bombardier загинаха, когато се разби след излитане в Баотоу, Вътрешна Монголия.

Данните на мрежата за авиационна безопасност за 25-те държави с най-голям брой фатални произшествия в гражданското въздухоплаване от 1945 г. показват, че САЩ имат най-много, с 864 произшествия и 10 828 смъртни случая. Русия е следващата, Канада е трета, а Великобритания е шеста. Китай е 11-и със 76 регистрирани инцидента.

Авиационният пазар в Китай ще изпревари САЩ като най-големия в света до средата на десетилетието. Неговите авиокомпании са едни от най-големите в света по размер на флота. Докато техните международни пътнически услуги бяха силно ограничени от пандемията от Covid-19, миналата година вътрешният трафик се върна към нивата преди вируса. Последните огнища в страната вероятно са затруднили възстановяването.

China Eastern е един от така наречените големи три превозвача на страната, заедно с Air China Ltd. и China Southern Airlines Co. China Eastern експлоатира общо 752 самолета в края на февруари, включително 289 от серията Boeing 737. Авиокомпанията заяви, че спира самолетите си 737-800 след катастрофата в понеделник.