Бивш служител на Boeing получи 6 обвинения в измама, заради катастрофите с 737 MAX

Според обвинението бившият технически пилот нарочно е предоставил невярна информация на регулаторите, за да одобрят самолета

11:40 | 15 октомври 2021
Обновен: 14:44 | 15 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Бивш служител на Boeing получи 6 обвинения в измама, заради катастрофите с 737 MAX

Две години и седем месеца след катастрофата на 737 Max на Ethiopian Airlines, при която загинаха всички 157 души на борда, бивш главен технически пилот в Boeing е първият посочен като директен виновник за трагедията, съобщава Bloomberg.

Според обвинението, техническото лице, натоварено с получаването на одобрение за самолета от Федералната авиационна администрация (FAA), е представил „съществено невярна, неточна и непълна информация“ за технологията за контрол на полета за Boeing 737 MAX, наречена Система за увеличаване на маневрените характеристики (MCAS). 

В резултат на действията на Марк Форкнър, авиокомпанията е получила одобрение за най-големия си самолет – 737 MAX, което е донесло на компанията десетки милиони приходи от поръчки, както и е спестило средства на компанията.

Адвокатите на Форкнър  и представители на Boeing все още не са коментирали обвиненията. През януари от авиокомпанията признаха в съда, че двама нейни служители са подвели Федералната авиационна администрация.

Заради действията си Форкнър е получил 6 обвинения в измама от съда в Тексас, като се очаква днес той да се яви в съдебната зала за началото на делото. Ако бъде признат за виновен го очакват десетки години затвор.

„В опит да спести пари на Boeing, Форкнър е скрил критично важна информация от регулаторите“, казва Чад Мийчъм, временно изпълняващ длъжността главен прокурор в Далас. "Неговото решение да подведе FAA възпрепятства възможността на агенцията да защити гражданите и оставя пилотите в заблуда, които не са разполагали с цялата информация за управление на полети с 737 MAX."

Според обвинението представените документи са спестили на Boeing 400 млн. долара, които компанията е трябвало да плати за обучения в симулатор на пилотите на машината.

MCAS е софтуерна функция, предназначена за автоматично вдигане на носа на самолета при определени условия. Проблемите с нея се оказаха причина за две фатални катастрофи на 737 MAX в рамките на пет месеца, при които загинаха 346 души. В резултат компанията приземи самолета 19 месеца, като през юни тази година започнаха нови тестови полети с машината.

През януари Boeing се съгласи да плати повече от 2,5 милиарда долара глоби и обезщетения, след като постигна споразумение за отложено наказателно преследване с Министерството на правосъдието на САЩ заради катастрофите на MAX. Общо двете катастрофи струваха на компанията повече от 20 милиарда долара.