Надмощието на Airbus в сделката с Qantas нанася удар по Boeing и Max

Австралийският превозвач ще купи 40 самолета Airbus за 4,6 млрд. долара, с опции за още 94 самолета до 10 години

11:45 | 16 декември 2021
Обновен: 12:56 | 16 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Превесът на Airbus SE в многомилиардната поръчка на самолети от Qantas Airways Ltd. нанесе удар на възраждащия се Boeing Co. и неговия 737 Max точно в момент, когато авиационната индустрия планира излизане от най-тежката си криза в историята.

В четвъртък австралийският превозвач заяви, че ще закупи 40 самолета Airbus с каталожна цена от поне 4,6 млрд. долара преди отстъпките, с опции за закупуване на още 94 самолета за период от над десет години. Самолетите ще заменят остарелия флот от почти 100 самолета Boeing 737 и 717 на Qantas, някои от които са на около 20 години, които все още служат като машини за вътрешните полети на авиокомпанията.

Решението е успех за Airbus, базирана в Тулуза, Франция, която се надпреварва да достигне броя на поръчките за Max на Boeing до края на годината. Европейският производител на самолети също така получи заявка от Singapore Airlines Ltd. за своя товарен самолет A350 в сряда и има възможност да постигне напредък с Air France-KLM, която ще обяви замяна на своите остаряващи Boeing 737.

Поръчката на Qantas в детайли

  • A320neo и Airbus A220 са избраните модели-победители;
  • Ангажимент за закупуване на 20 самолета A321XLR (свръхдълъг пробег) и 20 самолета A220;
  • Договорени са още 94 продажби с гъвкавост по отношение на срокове и тип самолет;
  • Поръчката ще бъде финализирана до юни следващата година;
  • Доставките започват от юли 2023 г.

Ангажиментът означава, че Qantas и нейното нискотарифно подразделение Jetstar вероятно ще лети предимно със самолети Airbus в своите вътрешни и международни мрежи през следващите десетилетия. Dreamliner на Boeing, който все още е предпочитан от Qantas по някои популярни маршрути на дълги разстояния, сега изглежда ще бъде единственото значително присъствие на американската компания във флота на австралийската авиокомпания.

Boeing набляга на 737 Max, след като самолетът получи разрешение да лети отново след два тежки инцидента. При катастрофите в Индонезия и Етиопия в края на 2018 г. и началото на 2019 г. загинаха 346 души и това доведе до спирането на самолета от експлоатация в целия свят. Привличането на Qantas - известна със своята безопасност в ерата на реактивните самолети - като купувач на Max щеше да бъде още една стъпка към реабилитирането на самолета.

         Ноември  Ноември Октомври  Октомври YTD   YTD 
  Airbus Boeing Airbus Boeing Airbus Boeing
Поръчки 318 109 22 10 610 829
Доставки 58 34 36 27 518 302

Източник: Airbus и Boeing

Вместо това Qantas застава зад Airbus. Последната поръчка на авиокомпанията е в допълнение към съществуващото споразумение на Jetstar с Airbus за повече от 100 самолета от серията A320neo. Като цяло групата Qantas ще може да използва около 300 нови самолета A320 и A220 през следващото десетилетие като част от най-голямата поръчка в историята на австралийската авиация.
Тъй като от сделката зависеше толкова много, конкуренцията между производителите беше особено ожесточена и Qantas разглеждаше различните самолети в продължение на шест месеца. Според главния търговски директор Кристиан Шерер кампанията на Airbus за поръчката е "преминала границите" на "оперативната и финансовата оценка". В свое изявление Boeing заяви, че е "разочарован" от резултата, но уважава решението на Qantas.

Базираният в Чикаго производител използва продажби с отстъпки, за да компенсира клиентите си за загубените приходи, след като регулаторните органи замразиха Max. Но тъй като моделът се продава активно и се запълват обемите за доставка, през октомври ръководителите на Boeing сигнализираха, че се фокусират върху "ценовата дисциплина".

Акциите на базирания в Чикаго Boeing се понижиха в Ню Йорк, преди да заличат спада след съобщението на Федералния резерв, че очаква да повиши лихвените проценти през 2022 г. по-бързо от очакваното. 

Акциите на Qantas се покачиха с 2,3 % в началото на търговията в четвъртък, преди да затворят с 0,6 % в Сидни, което дава на авиокомпанията пазарна стойност от около 9,1 млрд. австралийски долара (6,5 млрд. щатски долара).

Qantas е най-новият превозвач, който заложи на това, че пътуванията в крайна сметка ще се възстановят, дори когато над света е надвиснала заплахата от новия вариант на Covid-19 Омикрон. Virgin Australia, вътрешният конкурент, излизащ от преструктуриране, вече представи поръчка за 25 броя от най-големия модел 737 Max на Boeing.

Според Алън Джойс, главен изпълнителен директор на Qantas, сега е чудесен момент за закупуване на самолети, защото производителите са нетърпеливи да реализират продажби и предлагат изгодни цени. Новите самолети също така ще намалят разходите за гориво и поддръжка, като същевременно ще намалят въглеродните емисии.

"Това е ясен знак за нашата увереност в бъдещето", каза Джойс. " Договорихме цените точно преди това, което вероятно ще бъде голям ръст в търсенето на следващото поколение теснофюзелажни самолети."
А австралийският национален превозвач планира да придобие още повече самолети, тъй като напредва с плановете си да започне полети на дълги разстояния по половината свят. Непрекъснати полети, свързващи Сидни с Ню Йорк и Лондон - проект, поставен под съмнение от Covid - трябва да започнат още през 2024 г.

Qantas вече е избрала A350-1000 на Airbus като предпочитан самолет за тези полети и трябва да вземе решение за твърда поръчка на самолети в началото на 2022 г.

Освен това Qantas прогнозира в четвъртък, че ще отчете фискална загуба за първото полугодие от 250 до 300 млн. австралийски долара. След като повечето вътрешни граници на Австралия вече са отворени, се очаква през първите шест месеца на следващата година вътрешният капацитет да надхвърли нивата отпреди Covid.