Boeing откри нов дефект на Dreamliner насред забавянето на производството

Акциите на компанията паднаха с 1,1% до 219,31 долара при предварителната търговия

16:37 | 14 октомври 2021
Обновен: 23:13 | 14 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Boeing Co e открила нов дефект на своя 787 Dreamliner - проблемът включва някои части от титан, които са по-слаби, отколкото би трябвало да бъдат, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на хора, запознати с въпроса.

Дефектът засяга самолети 787, построени през последните три години, твърди изданието.

Това се случва, докато производителят на самолети продължава да се бори със структурни дефекти в 787, които го накараха да намали производството и да спре доставките.

WSJ не дава повече подробности за дефекта.

Акциите на компанията паднаха с 1,1% до 219,31 долара при предварителната търговия.

Миналия месец вестникът съобщи, че доставките на Boeing на 787 Dreamliners вероятно ще останат спрени поне до края на октомври, тъй като Федералната авиационна администрация на САЩ отхвърли неотдавнашното предложение на компанията да ги инспектира.

Това е поредният от дългата редица проблеми с Dreamliner, заради които Boeing има самолети за над 25 милиарда долара на склад.

Откритието е ново доказателство, че производителят на самолети все още се опитва да поправи производствените си операции, въпреки почти двугодишния натиск на главния изпълнителен директор Дейвид Калхун да възстанови репутацията на Boeing за изграждане на качествени самолети. 

Освен това Федералната авиационна администрация разследва контрола на качеството на Boeing. Компанията призна, че не е решила проблема с боклуците, останали от производствения процес, като например две празни мини бутилки текила, намерени през септември на строящия се нов Air Force One, който превозва президента на САЩ.

Говорител на Boeing заяви, че компанията постига напредък в подобряването на производството и повишава собствените си стандарти, въпреки прекъсванията в работата. 

„Засилихме фокуса си върху качеството и постоянно насърчаваме всички членове на нашия екип и веригата за доставки да повдигат всички въпроси, които се нуждаят от внимание“, каза говорителят. "Когато се повдигнат въпроси, това е индикация, че тези усилия работят."

Boeing се сблъска с множество производствени дефекти през последните няколко години, които, заедно с две катастрофи на 737 MAX в края на 2018 г. и началото на 2019 г., накараха американските регулатори за въздушна безопасност да засилят надзора. 

Проблемите пораждат нови проблеми, според близки до компанията. През последните две години инженерите и регулаторите на Boeing търсят дефекти. Откритите нови недостатъци изискват по-внимателно проучване, като добавят още неща за поправяне.  

Предизвикателствата за Boeing със 787 идват в момент, когато Федералната авиационна администрация изследва поредица от предполагаеми пропуски в контрола на качеството в търговския самолетен блок на Boeing, според писмо на агенцията от 18 август и хора, запознати с разследването. 

Агенцията твърди, че Boeing е позволила на неквалифициран персонал да се подписва при проверки на качеството или по друг начин не е спазил указанията на компанията или Федералната авиационна администрация (FAA).

Boeing оспори някои от твърденията на FAA и заяви пред агенцията, че наказателни мерки не са оправдани, тъй като компанията работи за подобряване на ситуацията, според писмо от 2 септември, прегледано от The Wall Street Journal. 

Говорителят на Boeing отказа да коментира разследването, но заяви, че компанията се ангажира да си сътрудничи с FAA за подобряването и спазването на условията за безопасност.

Boeing и регулаторните органи са установили, че новият титанов проблем не представлява спешен риск за безопасността на самолетите, които в момента летят, казаха запознати. 

Компанията е извършила незабавен ремонт на два недоставени самолета, които са щели да бъдат извадени от експлоатация, тъй като са съдържали голям брой от слабите части, казаха източници. 

Компанията очаква да възобнови доставките най-рано през ноември, по-късно от очакваното, казаха хора, запознати с плановете на компанията.

Boeing работи за разрешаване на недостатъците с 787 Dreamliner от края на 2020 г., след като откри малки пролуки между части на самолета, които биха могли да доведат до преждевременна умора на метала.