Няма да има достатъчно мед за постигане на целите за климата

Въз основа на настоящите тенденции, годишен недостиг на доставки от почти 10 милиона тона ще се появи през 2035 г.

17:33 | 16 юли 2022
Обновен: 18:55 | 16 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не позволявайте на последния срив в цената на медта да ви заблуди: недостигът на доставки ще бъде толкова сериозен, а цените толкова високи през следващите години, че рискуват да забавят глобалното заменяне на изкопаемите горива.

Това е заключението на ново проучване на S&P Global, което предупреждава за „безпрецедентен и несъстоятелен“ дефицит на мед през следващото десетилетие, тъй като доставчиците се борят с почти удвояване на търсенето до 2035 г. Цените, които паднаха под 7000 долара за метричен тон тази седмица, са готови да скочат обратно над техния връх от $10 845 по-късно през това десетилетие, водени от ключовата роля на метала в индустриите за чиста енергия и транспорт, пише S&P Global.

„Или наличността се появява по чудо, или целта за енергиен преход просто се изтласква все по-далеч“, каза заместник-председателят на S&P Global Дан Йергин.

Възходящите констатации са далеч от забавянето през последните месеци, когато медта загуби повече от една трета от стойността си от мартенския връх. Анализаторите от Goldman Sachs Group Inc. до Bank of America Corp. намалиха своите краткосрочни прогнози в очакване на спад в потребителските разходи и индустриалната активност. Ново предлагане, идващо от отварящи находища в Перу и Конго, добави към мечите настроения.

В по-дългосрочен план обаче уравнението се променя. Очаква се търсенето да достигне около 50 милиона тона до 2035 г. от 25 милиона днес, установи проучването на S&P Global. Тъй като новите находища са по-трудни и по-скъпи за намиране и разработване, основните източници на нови доставки ще дойдат от рециклирането и разработване на съществуващите мини.

Въз основа на настоящите тенденции, годишен недостиг на доставки от почти 10 милиона тона ще се появи през 2035 г., установи проучването. Това е еквивалентно на 20% от търсенето, което се очаква да бъде необходимо за свят с нулеви емисии през 2050 г. Дори ако приемем агресивен растеж в използването на капацитета и най-високите нива на рециклиране за всички времена, пазарът все още ще бъде изправен пред постоянен дефицит, включително близо 1,6 милиона тона през 2035 г., се казва в доклада.

Изследването на S&P беше поръчано в отговор на опасенията, повдигнати от правителства и многостранни агенции относно минералите, необходими за постигане на климатичните цели, и беше подкрепено от производители на мед, включително Anglo American Plc и BHP Group. Установено е, че нарастващият недостиг на доставки ще увеличи зависимостта на САЩ от вноса на мед от 44% до 67% до 2035 г.

Разбира се, големите дефицити са хипотетични, като по-високите цени потенциално повишават предлагането или ограничават търсенето. Това е мнението на Кен Хофман от McKinsey & Co., който смята, че високите цени водят до повече предлагане чрез повишена ефективност в съществуващите мини и увеличени дейности за скрап, както и натиск за намаляване на използването на метали в новите енергийни индустрии.

Възможно е също така да има по-голяма ценова гъвкавост от очакваното при търсенето на електрически превозни средства, каза в интервю за Blooomberg Хофман, съръководител на групата за изследване на материалите за EV батерии на McKinsey.

„Лекът за високите цени са високите цени“, каза той. „Пазарите са склонни да коригират.“