Медта пада под $7 000, a сривът се задълбочава от страховете от рецесия

Потъването на цените на металите също поставя под натиск добивните компании

14:00 | 15 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Медта падна до 20-месечно дъно, тъй като страховете от глобална рецесия навредиха на перспективите за търсенето на метала, смятан за икономически водещ поради широкия му спектър от приложения, пише Bloomberg.

Суровината, използвана във всичко - от захранващи кабели до електрически двигатели, падна с цели 3% до под 7000 долара за тон. Цените са надолу с 35% от рекордно високо ниво, поставено само преди четири месеца, когато инвеститорите се тревожеха, че нахлуването на Русия в Украйна може да наруши доставките на и без това затегнатия пазар.

Сега фокусът е преместен към проблемите с търсенето и заплахите се натрупват. Китай – който представлява половината от цялото потребление на мед – се бори с ефектите от блокирането на Covid, докато Европа се бори с енергийна криза. Това се случва, докато централните банки по света повишават лихвените проценти, за да се борят с нарастващата инфлация.

„За съжаление в момента опитът да се намери твърдо дъно на медта се оказва трудна задача“, каза Фил Страйбъл, главен пазарен стратег на Blue Line Futures LLC. „Китай, лихвите, страховете от рецесията и проблемите с веригата за доставки все още са там. Доминото пада."

Медта поевтиня с 2,7% до 6980 долара за тон до 9:43 сутринта на Лондонската метална борса. Суровината падна с 28% тази година, насочвайки се към най-големия годишен спад от 2008 г. насам, разгара на финансовата криза. Спадът е част от по-широко разпродажба на индустриалните метали, повечето от които също се оттеглиха в петък.

Тази седмица Goldman Sachs Group Inc. прогнозира, че медта ще се търгува на $6700 през следващите три месеца, което е понижение с 22% спрямо предишната прогноза. Банката каза, че поскъпващият долар ще остане насрещен вятър, докато макроикономическите рискове отшумят.

Rio Tinto Group, основен доставчик на мед и втората най-голяма добивна компания в света, добави към предупрежденията за глобалната икономика. Тя каза, че насрещните ветрове в Китай са „значителни“ и че натискът върху глобалните вериги за доставки трябва да намалее значително, преди инфлационният натиск да смекчи.

Икономиката на Китай нарасна през последното тримесечие с най-бавния темп, откакто страната беше засегната за първи път от пандемията преди две години, подчертавайки въздействието на подхода за нулев Covid и продължителното свиване на сектора на недвижимите имоти. Данните от петък не показват признаци на подобрение на спада на инвестициите в имоти в Китай, което подкопава доверието в сектор, ключов за търсенето на метали.

Потъването на цените на металите също поставя под натиск добивните компании. Акциите на производителя на мед Freeport-McMoRan Inc. се понижиха с 40% тази година, докато Rio Tinto, BHP Group и Glencore се понижиха през последните седмици.

Goldman Sachs предупреди, че нарастващите разходи правят капацитет за около 300 000 тона мед нерентабилен по целия свят. Капацитетът, който беше печеливш при $6270 на тон преди година, сега няма да прави пари при $7500.

При другите неблагородни метали никелът и цинкът се понижиха с поне 1,5% в петък. Индексът на шестте основни метала на LME се понижи с 23% тази година до четвъртък. Базовите цени на стоманата в САЩ са паднали с 37%, докато желязната руда е спаднала с 20% в Сингапур.