Пазарът на мед почти не реагира на гръмкия план на Китай за стимулиране на икономиката

Мерките за спасяване на китайската икономика от лапита на политиката Covid Нула се оказват недостатъчни

18:20 | 25 май 2022
Обновен: 20:23 | 25 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на медта в Китай почти не са помръднали, откакто централната банка намали лихвените проценти, а правителството обяви 33 мерки за спасяване на икономиката от лапите на своята политика Covid Нула, пише Bloomberg.

Като се има предвид широкият спектър от приложения на медта - от строителство до бялата техника и възобновяемата енергия, може да изглежда странно, че такава широка реакция на властите не успя да предизвика голям ентусиазъм сред купувачите. Възможно е обаче по-голямата част от стимулите, особено по отношение на освобождаването на кредитирането, всъщност да са били насочени към превързване на раните, които Пекин сам си е нанесъл в сектора на недвижимите имоти. 

А китайското търсене на имоти е в състояние на пълен застой. Докато блокирането или заплахата от него продължава, покупката на нов дом вероятно е последното нещо, за което хората мислят.

Усилията на правителството за стимулиране на пазара на недвижими имоти станаха "твърде пресилени", каза Дзя Джън, търговец на метали в Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management Co. "Няма достатъчно ефективни политики за стимулиране на реалната икономика, включително инфраструктурата и производството", каза тя. "Инвеститорите искат да видят стимули в неща като нова енергия и трансформация на тежката промишленост."

По данни на UBS AG строителството представлява около 20% от търсенето на мед в Китай. Другите големи сектори са домакинските уреди - 18% (а покупката на големи потребителски стоки често е съпроводена с покупка на жилище) и електрическата инфраструктура - 31%.

Междувременно базовите метали продължават да се възстановяват на фона на по-слабия долар, като повечето цветни метали разшириха отскока си от петмесечното дъно. Никелът поевтиня, намалявайки ръста си от миналата седмица.

Доларовият индекс Bloomberg Dollar Spot Index спадна до най-ниското си ниво от близо месец насам, което направи стоките, чиито цени са в американска валута, относително по-евтини за много купувачи. 

Китайските власти намалиха с рекордна сума основния лихвен процент по дългосрочните заеми. Този ход ще спомогне за намаляване на разходите за ипотечни кредити и ще подкрепи закъсалия сектор на недвижимите имоти в страната, който е основен източник на търсене на метали.

Цените "намират подкрепа от по-слабия щатски долар и изглежда все още се възползват от неочаквано рязкото намаление на основния лихвен процент по дългосрочните кредити в Китай в петък", заяви в бележка от понеделник анализаторът на Commerzbank AG Даниел Бриземан.

Copper Market 01

Неотдавнашното оживление настъпи, след като на 12 май металите паднаха до най-ниското си ниво от декември насам, тъй като опитът на Китай да се справи с най-тежките епидемии от коронавируси от повече от две години насам разклати търсенето. Този месец върху цените оказаха влияние и опасенията за рецесия в САЩ и Европа, тъй като централните банки затягат политиката си, за да се справят с най-горещата инфлация от десетилетия насам.

Поевтиняването на долара подкрепя възстановяването на цветните метали, а размерът на намалението на лихвения процент по кредитите в Китай леко надхвърли очакванията, заяви в бележка изследователят Shanghai Metals Market. Въпреки това възстановяването може да се окаже краткотрайно, тъй като апетитът за риск продължава да намалява, смята той.

Международният институт по алуминий (IAI) съобщи в петък, че през април в света са произведени 5,6 млн. тона алуминий, което е точно толкова, колкото и през април миналата година. Най-голямото количество на дневна база за една година се дължи на Китай, където производството на алуминий е достигнало рекордно високо ниво от 109 700 тона на ден, пише Бриземан.