Дефицит дебне над Китай - разходите за Covid нарастват, а приходите намаляват

Държавните приходи от данъци и такси през април са с 41% по-малко спрямо миналогодишните

11:35 | 18 май 2022
Обновен: 13:34 | 18 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държавните финанси на Китай се влошиха чувствително през април с разпространението на Covid, като правителствените разходи нараснаха, за да се покрият разходите за политиките на нулев Covid, а приходите спаднаха поради данъчните облекчения в помощ на засегнатите предприятия, пише Bloomberg.

Според изчисления на Bloomberg, базирани на официални данни, държавните приходи от данъци и такси са 1,23 трилиона юана (182 млрд. долара) през април, което е с 41% по-малко спрямо април 2021 г. За първите четири месеца на годината приходите възлизат на 7,43 трилиона юана, което е с 4,8% по-малко спрямо същия период на миналата година, се казва в изявление на Министерството на финансите. 

Общите фискални разходи, които включват области като образованието или здравеопазването, са се увеличили с 5,9% през същия период до 8,1 трилиона юана, съобщи министерството.

china

Перспективите за държавните финанси през тази година вече бяха слаби, преди неотдавнашната епидемия от Covid и разходите за усилията за нейното ограничаване да започнат да повишават натиска върху финансите на всички нива на управление в Китай, както чрез намаляване на приходите, така и чрез увеличаване на изискванията за разходи. Забавянето на рентабилността на компаниите и спадът на продажбите на дребно означават по-малко данъчни приходи, докато политиката на нулева зараза с Covid означава огромно увеличение на разходите за тестване, карантина и други здравни грижи - всички те се плащат от правителството. 

В началото на март управляващите заявиха, че тази година ще предоставят данъчни облекчения на стойност около 2,5 трилиона юана, включително 1,5 трилиона юана под формата на отстъпки. Тази сума -- повече от два пъти по-голяма от тази през 2021 г. -- беше обявена, тъй като Пекин се опитва да подкрепи икономиката, изправена пред срив на жилищния пазар и очаквано забавяне на растежа на износа.

След обявяването на тази подкрепа обаче рязкото нарастване на случаите на Covid и блокирането на Шанхай и други градове направиха финансовата помощ още по-необходима за предприятията, които се борят с масовия спад на потребителските разходи и с прекъсването на веригите за доставки. 

В провинция Дзилин, която беше блокирана през по-голямата част от март и април, фискалните приходи са се сринали с почти 75% през април спрямо предходната година, докато разходите за здравеопазване са се увеличили със 79%, според изчисления на Bloomberg, базирани на изявление на правителството от тази седмица. Пандемията и данъчните облекчения са основните причини за спада на приходите, заяви правителството.

Време за тестване
Редовното масово тестване на голяма част от 1,4 млрд. души в страната може да струва 1,8% от брутния вътрешен продукт и да отнеме пари от други държавни разходи в области като инфраструктурата, пишат в неотдавнашен доклад икономисти от Nomura, ръководени от Лу Тин. Според оценки на Стокхолмския международен институт за изследване на мира това би било приблизително толкова, колкото официалния бюджет за отбрана.

Общите фискални приходи са намалели през април в поне 10 града и провинции в Китай, за които са предоставени данни, като приходите за някои населени места са намалели наполовина или още повече. В Уенджоу, пристанищен и индустриален град в провинция Джъдзян, известен с динамичния си малък бизнес, приходите са намалели с около 75% след 2% увеличение през март. 

Технологичният център Шънджън отбеляза спад от 44%, а голямата производствена база Суджоу - от около 50%. За Шънджън основната причина за спада е комбинацията от намаления на данъци и такси, включително възстановяване на данъка върху добавената стойност и отлагане на данъци за по-малките производители, съобщи миналата седмица финансовото бюро на града. 

Спадът на общите приходи през април се дължеше на "активната фискална политика", необходима за справяне с натиска за намаляване на икономиката, заяви на брифинг във вторник Сю Хончай, заместник-министър на финансите. Около 800 млрд. юана от данъка върху добавената стойност, които са били събрани по-рано, са били върнати на данъкоплатците, което надхвърля очакванията на правителството, каза той.  

"Целта е да се облагодетелстват компаниите и да се стимулира жизнеността на пазара за сметка на фискалните приходи", каза Сю. "С настъпването на ефекта от мерките за координиране на контрола на Covid и икономическото развитие, фискалните приходи ще се възстановят стабилно."

Приходите за първите четири месеца на тази година щяха да се увеличат с 5% спрямо година по-рано, ако не бяха данъчните отстъпки, съобщиха от финансовото министерство.

Икономическо забавяне
Съществуват обаче и доказателства, че забавянето на икономическата активност и спадът на пазара на недвижими имоти намаляват приходите в държавната хазна. Приходите от данъци върху нотариалните актове, които се плащат при покупко-продажба на имот, са намалели с 27,4%, а приходите от продажби на земя са се сринали с близо 30% през първите четири месеца на 2022 г. в сравнение с година по-рано, според изявлението на МФ. Само през април тези приходи са намалели с почти 38% и са достигнали най-ниската си стойност от 2017 г. насам.

Много провинции вече прогнозираха двуцифрен спад на приходите от продажба на земя през тази година, включително богати райони като Пекин, Шанхай и Джъдзян. Общите приходи от продажбата на държавна земя са се увеличили с 3,5% през миналата година и с 16% през 2020 г.

Данъчните приходи от покупката на превозни средства са спаднали с 28,3% през първите четири месеца на 2022 г. спрямо предходната година. Затварянето на Шанхай означава, че през миналия месец там не е продаден нито един автомобил, а продажбите на автомобили в цялата страна са спаднали най-много от две години насам през април, като са намалели с почти 36% спрямо година по-рано до 1,06 млн. единици, сочат данни на Китайската асоциация за леки автомобили, публикувани миналата седмица.  

Някои анализатори започнаха да призовават правителството да продаде повече облигации през тази година, за да плати допълнителните разходи и да компенсира спадащите приходи. През 2020 г. правителството продаде "специални държавни облигации" на стойност 1 трилион юана, за да плати за мерките за борба с пандемията, но миналата година не продаде такива и не ги включи в тазгодишния си план.