BofA: Слабостта на юана е неизбежна

Хелън Чао, икономически директор BofA Global Research Азия и главен икономист за Голям Китай

11:24 | 16 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какво мислите за юана в момента при неотдавнашното му отслабване и толеранта на тези, които определят курса му?

Според мен слабостта на юана в краткосрочен план е неизбежна, при положение, че имаме различия между монетарните политики на PBOC и Фед по отношение на затягането.

Но да не забравяме, че обезценяването на обменния курс също може да помогне доколкото ще подкрепи разхлабването на финансовите условия.

Така че ако не може достатъчно бързо да подкрепите разширяването на кредитирането достатъчно бързо, алтернативата е да осигурите някаква валутна подкрепа чрез понижение на курса.

Ако може да получим и двете, това би помогнало силно за стабилизиране на ръста.

Може ли ръстът да се стабилизира без пълно отпадане на политиката за нулев ковид? И какво означава това за силно амбициозната цел за ръст в Китай от 5,5%?

Този въпрос е основателен, но мнозина казват, че това е дилема. Получавате или едното, или другото. Или имате политика на нулев ковид, или ръст.

Но не смятам, че двете цели пряко си противоречат.

Всъщност смятам, че ако започнат със сигнали за инвестиции в инфраструктура и успеят да насърчат имотния пазар, има доста добри възможности за леко подобрение, дори и да разхлабват плавно мерките за пандемичен контрол.

Е, разбира се, политиката на нулев ковид няма да остане толкова строга в следващите 6 до 12 месеца. Според нас те се готвят плавно да я разхлабят.