BofA: Инвестиции в инфраструктура биха дали ръста в Китай

Хелън Чао, икономически директор BofA Global Research Азия и главен икономист за Голям Китай

10:30 | 16 май 2022
Обновен: 11:27 | 16 май 2022
Преводач: Силвия Грозева

Данните от Китай са доста слаби. Въпросът е колко устойчив е този спад? Ако в следващите няколко седмици и месеци Китай вдигне ограниченията, как е позиционирана икономиката му за рязък отскок?

Това е въпросът за милиарди долари. Хората се чудят какво ще бъде нужно на политиците да въведат по-големи облекчения в опит да помогнат.

През уикенда вече това започна. PBOC и централната банкова регулаторна комисия на Китай обявиха заедно общата мярка за намаляване на ипотечната лихва. Смятаме, че това е доста окуражаваща новина.

Но мащабът на промените е доста ограничен и затова не съм твърде голям оптимист, че това незабавно ще насърчи общия ръст. Особено търсенето на имотния пазар.

Очаквам обаче разширяването на кредитирането да се ускори. Но се изисква повече от само 20 базисни пункта понижение по ипотечната лихва.

Трябва да има още.

Според нас съществува това, което наричаме „невъзможната троица“ от 5,5% цел на ръста, политика на нулев ковид и дилевъридж.

От трите трябва да има само две. Нещо трябва да отпадне. Смятаме, че най-вероятно ще се запази политиката на нулев ковид и целта на ръст от 5,5%. Но накрая ще трябва да спрат дилевъриджа.

Ако го направят, може да очакваме стабилизиране.

Винаги има някакви невъзможни комбинации в икономическите приоритети в Китай. Дилевъриджът от известно време изостава, очаквате ли спад на системния риск?

Абсолютно. Най-големият проблем според нас в момента е продължаващият натиск над кредитите. Доколкото бизнес доверието е разтърсено и следователно търсенето на кредитиране сега е накърнено и следователно се изисква нещо повече от само намаляване на лихвите за насърчаването на търсенето на кредити. Затова се надяваме да има някакви съчетани мерки.

Например инвестиции в инфраструктура и проекти за социално настаняване, предлагане на полусуверенен тип одобряване на кредити в съчетание с ниски разходи но финансирането на кредити.

Когато видим този тип мерки, можем да бъдем много по-окуражени.