Потребителите на метали страдат от войната, но продължават да купуват от Русия

Руските метали са във все по-трудна позиция, но все още не могат да бъдат заменени

08:00 | 6 април 2022
Обновен: 12:18 | 6 април 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Миналият месец 10 от общо 13 представители на медната индустрия на Лондонската борса за метали заявяват, че биха блокирали руските метали от складовете си. Но при консултантските групи за никел и алуминий консенсусът е против подобна забрана.

Лондонската борса за метали няма да взима мерки, които да превишават санкциите предвидени от правителството, а те засега са оставили по-голямата част от металната индустрия незасегната.

Но зад кулисите има колебания за покупките от Русия. Индустрията преценява стигмата от войната и собствените си бизнес интереси, имайки предвид че ценни метали като алуминия и медта са в недостиг още преди инвазията в Украйна.

Засега руските метали все още се купуват от световните фабрики и строителни компании. Голяма част от търговците и индустриалците, които купуват от Русия, са подписали предварителни договори, които могат да се удължат с години. А пък търговците на суровини са известни като купувачи и финансисти при екстремни ситуации, когато всички останали се отдръпват.

Въпреки това голяма част от играчите в индустрията заявяват, че не желаят да купуват повече от Русия, а някои вече се опитват да излязат от съществуващите споразумения. За руските производители става все по-трудно да пласират продукцията си ако не е предварително заявена под договор. Това може да ги принуди да свият производството си ако не настъпят промени преди изтичането на дългосрочните договори.

За Лондонската борса за метали обаче съществува рискът от натрупване на руски метали в складовете им, тъй като няма къде другаде да отидат. Това е предпоставка за опасни дислокации в центъра на световната търговия с метали.

1va grafika

„Виждаме, че сред клиентите ни няма интерес за закупуване на руски метали ако могат да избегнат такава сделка – а те могат“ казва Роланд Хейрингс, генерален директор на медния гигант Aurubis AG, който е част от комитета на медните производители. Ако металът се насочи към Лондонската борса за метали „ще бъде като фантомен актив, който оказва влияние на пазара заради високата си цена, но всъщност никой не го иска“.

Бъдещето на руските метални износи е от огромно значение за световните пазари – Русия е ключов снабдител на паладий, никел, алуминий, стомана и мед. Цената на всички тези метали достигна най-високите си равнища в историята през март, въпреки че единствено стоманата е обект на директни санкции. След разговорите на европейските лидери за допълнителни санкции над Русия във вторник, цените на медта се вдигнаха с 0.8% до 10 556 долара за тон, едва 2.7% под абсолютния рекорд.

Най-голямата медна топилна в Европа Aurubis „се опитва да се измъкне“ от договорите си с руски снабдители и подкрепя санкции засягащи металите. „Смятаме че в крайна сметка колкото и да платим, парите ще се озоват в грешния джоб“ казва Хейстингс.

Норвежката компания за алуминий Norsk Hydro ASA заявява, че е свела договорите си с руски компании до минимум и се опитва да ги намали допълнително.

Засега все още има купувачи – дори в Европа. Руски производители на метали като MMC Norilsk Nickel PJSC и United Co. Rusal International PJSC обикновено осъществяват продажби на годишни или многогодишни сделки с големи индустриални групи и по-голямата част от тези договори все още се изпълняват според източници запознати с материята.

Търговски групи като Glencore Plc, които имат договор с Русал до поне 2024, а Trafigura Group имат дългогодишни взаимоотношения с Nornickel и също изпълняват договори с Русия.

Въпреки това има доста предизвикателства. Голяма част от товарните кораби вече не обслужват руски пристанища. Ценни метали като злато и паладий обикновено се транспортират със самолет до Лондон или Швейцария – но сега повечето полети от Русия са спрени.

Новите сделки също са малко. Glencore, който е един от най-големите търговци на руски суровини още от сделките на Марк Рич със Съветският съюз, обяви миналата седмица че няма да осъществява нови сделки в Русия.

Търговците на суровини споделят, че е почти невъзможно да се намерят банки готови да финансират нови покупки на руски метали, дори и в Китай, който е най-големият потребител на метали в света.

Оттук идва и дилемата за Лондонската борса за метали.

2ra grafika

Производителите предпочитат да продават металите си на крайния купувач, но съществува и вариант при който металите се доставят на борсата. Купувачите на Лондонската борса за метали не знаят какъв метал ще получат докато не изтекат договорите им.

Според тези, които подкрепят идеята за забрана на руските метали, има риск местните фирми да стоварят огромни количества метал в складовете на Лондонската борса, за да съберат набързо пари. Ако се окаже, че суровините на Лондонската борса са пълни с руски метали, които никой не иска, на борсата могат да бъдат наложени различна цени от тези на останалите глобални пазари.

Trafigura вече стоварва руски метали, които не е успяла да продаде в Китай, в азиатските складове на Лондонската борса за метали.

Двама от членовете на комитета на представители на медната индустрия са гласували против забрана – това са представителите на китайските Minmetals и IXM, търговска къща собственост на China Molybdenum Co. Те смятат, че не е в компетенциите на Лондонската борса за метали да налага санкции и че подобни действия биха засегнали един вече трескав пазар. Френският производител на кабели Nexans SA се е въздържал според източници запознати с гласуването.

Комитетите при Лондонската борса за метали имат само консултативна роля. Но генералният директор на борсата Матю Чембърлейн заяви пред Bloomberg TV, че „Лондонската метална борса не иска да бъде част от финансирането на каквито и да било жестокости“, като добавя че борсата води разговори и с правителството.

В момента че позицията на борсата е да не налага санкции на руските метали отвъд предвидените от правителството. Въпреки това ако САЩ, Великобритания и ЕС решат да санкционират търговията с метал борсата по всяка вероятност ще блокира всички нови доставки.

В петък борсата взе символично решение да забрани доставките на вносен руски алуминий, мед и олово в складовете си в отговор на ново вносно мито, наложено от правителството на Великобритания.

„Западният свят трябва да намери начин да използва по-малко руски метали“ казва Дънкан Хобс, директор по проучванията на компанията за търговия на метали Concord Resources Ltd. „Ще видим известно преразпределение на търговските потоци в резултат на случилото се, дори ако сраженията спрат утре.”