САЩ тласка Русия към валутните резерви или фалит

Мария Тадео, Франсин Лакуа, Рос Матисън, Bloomberg

15:00 | 5 април 2022
Обновен: 19:18 | 5 април 2022
Преводач: Мария Попова

  

Тези жестокости са все повече осъждани и САЩ и Европа обещават още санкции. Колко ефикасни могат да са те?

Вече е ясно, че ще има още санкции и е само въпрос на време дали ще бъдат въведени днес, утре или до края на седмицата. Американското министерство на финансите предприе ход, който принуждава Русия или да  посегне на резервите си или да обяви дефолт по външните си задължения.

За Европейския съюз утре има много важна среща на посланиците, от която очакваме сигнал дали са готови да се откажат от енергийните доставки. Въпросът е разделителна линия за страните, а Германия заяви, че не е готова да се откаже от газа. Но основният дебат е дали щом Русия не може да продължи да плаща дълга си деноминиран в долари, ако не може да продължи да продава петрол и газ това не е майката на всички санкции, особено на фона на видяното в Буча. В момента политическият натиск определено нараства.

Възникват много въпроси, предвид чутото от министерството на финансите вчера. Имат ли въобще някакъв ефект санкциите или са просто начин да се каже „повече няма да търпим“ в политически и хуманитарен аспект?

Санкциите определено поставят руската икономика под натиск – виждаме го от това, за което говори Мария и в новината от американското министерство на финансите. Но те не променят хода на войната. Виждаме значителна предислокация на руските войски на изток, атаките на юг продължават и пресата около големите градове, включително и Мариупол продължава. Кампанията не се променя заради санкциите. Въпросът е какво би я променило. Дали това няма да е допълнителна военна помощ изпратена от НАТО, която не включва изтребители за осигуряване на зона без полети. Може да се изпрати артилерия в подкрепа на украинските войски.