Австралия, най-големият доставчик на алуминий в света, забранява износа за Русия

На Австралия се падат близо 20 % от доставките на алуминиев оксид за Русия

18:20 | 20 март 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Австралия, най-големият износител на алуминиев оксид в света, обяви забрана на доставките за Русия, което ще увеличи натиска върху алуминиевия гигант United Co. Rusal International PJSC.

На Австралия се падат близо 20 % от доставките на алуминиев оксид за Русия, съобщи правителството в неделя. Алуминият оксид е основната съставка на алуминия, който се произвежда от боксит. Износът за Русия на алуминиев оксид и алуминиеви руди, включително боксит, беше забранен незабавно, отбелязва Bloomberg.

"Имаше кораб, който трябваше да акостира в Австралия тази седмица, за да вземе товар от алуминиев оксид, предназначен за Русия", заяви пред репортери министър-председателят Скот Морисън.

"Този кораб няма да отиде в Русия с нашия алуминий."

Въпреки че алуминият не е обект на санкциите, "Rusal", която се нуждае от боксит и алуминий, за да захранва заводите си, е изправена пред прекъсване на веригите си за доставки, тъй като компаниите се отказват от бизнес с Русия. Rio Tinto Group планира да спре да доставя боксит и да купува алуминиев оксид от завода на Rusal в Ирландия, съобщиха запознати по-рано този месец.

В Австралия Rio управлява съвместното предприятие Queensland Alumina Ltd. с  Rusal, която притежава 20% дял. Базираната в Лондон компания вече заяви, че оценява възможностите си по отношение на партньорството с Rusal и разполага с "подходящи структури", за да гарантира, че операциите на Queensland Alumina няма да бъдат нарушени.