Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Съветът за сигурност на ООН няма да може да даде бърз отпор на Русия

Мария Черешева, журналист и член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти в България, Бизнес старт, 05.04.2022

13:10 | 5 април 2022
Обновен: 16:06 | 5 април 2022
Автор: Таня Жекова

Присъствието на държави с неутрална или дори приятелска позиция към Русия в Съвета за сигурност в ООН означава, че едва ли ще има скорошен резултат по случая с убийствата в Буча. Това каза Мария Черешева, журналист и член на Управителния съвет на Асоциацията на европейските журналисти в България в ефира на предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

Тя прибавя, че разследванията от международни органи при обвинения за престъпления срещу човечеството траят изключително дълго време. Пример за това е трибуналът за военни престъпления в Косово при който бяха издадени присъди едва преди няколко години. Възникват и много въпроси как на практика могат да бъдат подведени под отговорност военните и политически лидери на Русия.

Черешева коментира и случаите на загинали журналисти на фронта в Украйна.

„За съжаление няма как да се гарантира напълно безопасността им по време на война. Голяма част от журналистите на място са на свободна практика, което ги прави още по-уязвими“.

По отношение на картината представяна от руските медии тя отбелязва, че при желание достъпът до независима информация не е труден, например чрез инсталиране на VPN и заобикаляне на забраните върху социални мрежи като Facebook и Twitter.

“Тези руснаци, които искат да се информират винаги могат да го направят. Има независими блогъри и журналисти, които публикуват информация извън пропагандата. Проблемът е, че това е изключително малък процент от населението на Русия“.

Тя прибавя че дори независими агенции за проучвания като Левада, която е опозиционна, отбелязват в последните си данни около 80% подкрепа за военните действия в Украйна сред руското общество.

Относно украинските бежанци в България, Черешева смята, че нашите институции не са достатъчно ефективни, а основният поток се поема най-вече от бизнеса и от доброволци.

„Бежанците, които идват в България са от рискови групи, най-вече жени с деца. Притеснена съм, че по-голямата част от тях се поема от доброволци и не се осъществява контрол. Съществуват рискове от насилие, трафик на хора, сексуална експлоатация“.

Целия разговор вижте във видео материала.

Всички гости в предаването “Бизнес старт” може да гледате тук.