Китайската политика на нулев Covid закотвя цените на суровините

В Пекин се наблюдават повече случаи на заразяване, което подхранва тревогата от блокиране

14:01 | 23 май 2022
Обновен: 15:35 | 23 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на промишлените стоки в Китай възвърнаха част от спокойствието си, след като Шанхай издаде пътна карта за отваряне след блокиранията и централната банка намали лихвените проценти по дългосрочните заеми, предаде Bloomberg.

Паричното облекчаване в петък изглежда е насочено по-специално към проблемния пазар на жилища, което би било полезно за търсенето на метали. Но все още е трудно стимулите да придобият голяма сила, ако големи части от икономиката - включително сега Пекин - са застрашени от вида смущения, които затвориха Шанхай в продължение на повече от два месеца.

В този смисъл анализаторът на Macquarie Group Серафино Капофери каза на конференция за желязна руда в Сингапур миналата седмица, че не очаква китайските стимули да осигурят голям тласък за цените на суровините до следващата година.

Докато правителството упорства за нулев Covid, изглежда малко вероятно пазарите на суровини да постигнат голям напредък, особено ако политиката на Китай помага да се държи капак на цените на електроенергията, които са в основата на голяма част от разходите за производство на стоки. Изглежда, че консенсусът е, че президентът Си Дзинпин няма да промени курса, докато не си осигури безпрецедентен трети мандат на власт на конгреса на комунистическата партия през есента.

Междувременно Bloomberg Intelligence прогнозира, че по-бавният китайски растеж ще се отрази върху търсенето на енергия, като ще запази вноса на петрол слаб и ще ограничи международните цени до 110 долара за барел. Очаква се вносът на природен газ по море също да претърпи нов спад през май на фона на ограниченията върху промишлената дейност.

Опасения за затваряне на Пекин

Пекин отчете рекорден брой нови случаи на Covid-19 за настоящата епидемия, като съживи опасенията, че столицата на Китай може да бъде изправена пред широко блокиране, тъй като властите се стремят да спрат разпространението на вируса в общността.

Градът регистрира 99 инфекции за неделя, спрямо 61 в събота. Въпреки че общият брой все още е нисък, скокът е един от най-големите от началото на епидемията, като броят на случаите се движи предимно около 50 на ден.

Имаше 802 съобщени инфекции в цял Китай за неделя, от 824 в събота. Това беше първият път, когато броят беше под 1000 от 9 март и е по-нисък от дневния пик от почти 30 000 на 13 април. Шанхай отчете 558 случая в неделя, спад от 622 в събота. Не бяха открити нови инфекции извън зоната на карантина във финансовия център.

Политическите лидери обещаха финансова подкрепа за постигане на целите за растеж на страната и преценяват други мерки за ограничаване на щетите върху международната репутация на Китай. Пекин обмисля намаляване на времето, което новопристигналите в града трябва да прекарат под карантина - седмица в хотел, намалена от две, плюс седмица у дома - по молба на международни компании, които срещат трудности да вкарат чуждестранни работници, съобщи South China Morning Post.

В Пекин властите през уикенда повториха, че жителите на шест района, включително централния бизнес район Чаоян и технологичния център Хайдиан, трябва да работят от дома си до 28 май. Западният квартал Шиджингшан на града, последното попълнение в списъка, обяви, че всички офис зони и сгради ще провеждат затворен цикъл на управление и строг контрол на събиранията.

Пет района, включително централният район Донгчен, все още съобщават за комунално разпространение на инфекции. Всички жители на голям жилищен комплекс бяха изпратени под карантина, след като в комплекса бяха открити 26 случая, съобщи в събота Beijing Youth Daily. През уикенда полицията задържа и ръководители от лаборатория за тестване на Covid на фона на продължаващо разследване за непълно отчитане на резултатите от тестовете.

Увеличаването на случаите в столицата и опасенията относно сериозността на реакцията за укротяване на пандемията доведоха китайския индекс CSI 300 надолу с цели 1,1% в сутрешната сесия в понеделник, дори когато по-широкият азиатски капитал се търгуваше малко по-високо.

В същото време северният пристанищен град Тиендзин полага усилия да задържи избухване на омикрон. Масовите тестове през уикенда отсеяха новите случаи, като признаците на инфекции се разпространяват от два квартала до центъра на града с 13,7 милиона жители. Избухване на зараза през януари наруши веригите за доставки за автомобилните производители Toyota Motor Corp. и Volkswagen AG.