В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Симеон Матев: Глобалното затопляне вече е красноречив факт

Симеон Матев, климатолог, във "В развитие", 04.08.2022

17:00 | 4 август 2022
Обновен: 21:15 | 4 август 2022
Автор: Галина Маринова

Няма как човек да не влияе на климата със своята дейност. Ако човек го нямаше климатът също щеше да се променя, но човекът е допринесъл това да става по-остро и интензивно. Това каза Симеон Матев, климатолог, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Глобалното затопляне е красноречив факт, ако гледаме цифрите. За последните 30 години повишаването на температурите в глобален аспект е 1,1 градуса, като в регионален план средната температура се е повишила с над 5 градуса, което вече е съществено, алармира събеседникът. 

Горещините, които "нападнаха" Европа, засягат предимно западната ѝ част и доведоха до отчитане на температури, които никога преди не са отчитани. В Хамбург, например, никога не бяха регистрирали 40-градусова горещина. Лондон също счупи своя рекорд. Тази гореща вълна в Европа е историческа и континентът никога не се бе сблъсквал с подобни стойности. 

Гостът, обаче подчерта, че миналото лято в Канада са "достигнати стойности 50 градуса по Целзий и то на места близо до 50 градуса северна географска ширина, което е уникално - никой до момента не можеше да си представи, че толкова на север могат да се отчетат такива стойности".

"Проблемът не е толкова във високите отчетени стойности, а в това, че тези райони на Земята не са свикнали на такива горещини".

От чисто метеорологична гледна точка това е една случайност, но проблемът е, че тези случайности в следващите години могат да преминат към норма, заяви Матев.

"Тези планове за адаптация към високи температури, трябва да подготвят населението, когато горещите вълни зачестят в тези региони". 

Тези планове, колкото и да са разписани с желание, не са адекватни и това се потвърждава от броя на жертвите, например, по време на наводнения, и то в държави като Белгия, които са сред най-добре подготвените с планове държави, каза още климатологът."Това показва, че нито е лесно да опишеш природата, нито да разпишеш алгоритъм, койот да следваш, защото тя следва собствен алгоритъм". 

"В България средните температури не са се повишили толкова съществено, колкото в крайните северни или крайните южни райони на Земята. Но при показатели като средна минимална и средна максимална температура имаме големи промени".

Август е месецът, който е претърпял най-големи промени. За последните 30 години средната температура се е повишила с 2 градуса. Това е много, обясни гостът. "Това може да доведе до изменение на природата като цяло, както и на някои навици на хората. През юли, например, в нашата страна не беше толкова горещ. Съпоставен с новите норми той е почти в норма. Наглед високи температури вече се доближават до нормата и точно тук е разковничето за глобалното затопляне и повишаването на температурите". 

Ако искаме да си отговорим на въпроса дали човешката дейност е виновна за големите щети от наводнения, например, то, да, донякъде ние сме виновни, защото човек изгражда своя живот в места, които са потенциално опасни, каза Симеон Матев. "Това са плановете за адаптация и реакция", но се опира отново до финанси. 

"Сушите, които се наблюдават в цяла Европа, са може би най-страшния проблем, на който трудно можем да противодействаме. За щастие, България, през последните години остава настрани от този проблем. В момента най-голяма суша се наблюдава в Испания, в Италия, където се натрупаха няколко месеца без валежи и това изчерпи водните запаси. Поречието на река По изживява исторически времена на ниски нива. Това води до големи икономически щети". 

Кой е виновен за глобалното затопляне и има ли данни с колко е допринесло човечеството? Кои са факторите, които влияят на климата? Променя ли се климата и под влияние на добиването на ресурси от земните недра? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.