Скокът на цената на тока притиска европейската икономика

Ако потребителите спрат да харчат, възстановяването на икономиката от пандемията ще се забави

15:45 | 12 януари 2022
Обновен: 17:49 | 12 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рязкото покачване на цените на тока и енергоносителите оказват натиск върху европейските потребители, които отчаяно търсят облекчение след две години на коронавирус, блокиране на производството и проблеми с трудовата заетост.

Според проучване на Европейската комисия финансовата тежест се отразява на домакинствата, които са по-притеснени от цените, отколкото когато и да било през този век, и са по-малко склонни да харчат. Ако в резултат на това търсенето намалее, ще има отражение върху скоростта, с която икономиката може да се възстанови от щетите, нанесени от пандемията.

Ценови притеснения
Ценови притеснения

Цените на едро на природния газ са се повишили с почти 300% през последната година, поради необичайно ниските складови наличности, повишеното търсене от страна на икономиките, излизащи от пандемията, и ограничените доставки от Русия.

Това е довело до повишаване на инфлацията и според Bank of America икономиката е "подложена на натиск от свиването на покупателната способност на потребителите". По нейни оценки разходите на домакинствата за енергия ще нараснат с 50% през тази година, а помощите от правителствата за защита на населението ще компенсират само около една четвърт от тях.

Bloomberg Economics изчислява, че енергийната криза може да свали до 1% от брутния вътрешен продукт. Въздействието ще бъде различно в отделните страни, а правителствената подкрепа може да означава по-малко сериозни последици.

"Става дума за немалки суми, особено за по-бедните домакинства", казва Георг Закман, специалист по енергийните пазари в Bruegel. "Ако извадите тези пари от джобовете на по-бедните семейства, това ще се отрази на потреблението".

По оценки на Banque Pictet & Cie скокът на цените на енергията може да свали с 0,2 процентни пункта растежа през това тримесечие. Въздействие ще има и ако то принуди енергоемките компании да намалят производството си. Във вторник Световната банка предупреди, че една продължителна криза "би представлявала значителен риск за влошаване на краткосрочните перспективи в еврозоната".

Тази седмица икономистите на UBS AG намалиха прогнозата си за експанзията в региона през 2022 г. от 4,8% на 4,2% заради Омикрон и новите ограничения. Те също така виждат риск от по-нататъшно повишаване на цените на енергията. 

Но икономическото въздействие може да бъде ограничено, тъй като потребителите все още разполагат с голямо количество спестявания, натрупани по време на пандемията, а пазарът на труда изглежда стабилен, което би трябвало да подкрепи заплатите.

"Това ще бъде проблем за домакинствата с по-ниски доходи. Тук притискането чрез по-високите цени на енергията е ясно", каза Райнхард Клузе от UBS. "За сектора на домакинствата като цяло спестяванията ще помогнат".

Планове за разходи
Планове за

Засега кризата се усеща особено силно в източната част на Европа, където се намират 10-те държави, в които делът на разходите за електроенергия са най-голяма част от доходите.

В Полша миньори от най-големия производител на въглища в Европа блокираха достъпа на горивото до електроцентралите в продължение на два дни миналата седмица заради неплатения им извънреден труд, положен за посрещане на рязкото нарастване на търсенето през миналата година. Те също така настояват за повишения на заплатите, които да им помогнат да плащат сметките за произведената от тях енергия.

Инфлацията в Полша е 8,6 % - най-високата от повече от две десетилетия. В еврозоната тя е 5 %, което е рекорд за региона, а в Естония и Литва процентът е двуцифрен.

Разходи за енергия
Разходи за

Въпреки че се очаква инфлацията да намалее през тази година, това няма да компенсира проблемите. Аргументите на централните банкери за "преходен" пик не променят факта, че цените растат и тежестта върху потребителите се увеличава месец след месец. 

Напоследък се появиха и някои новини, като тази седмица европейските фючърси на природния газ се понижиха. Цените обаче се колебаят, а едно застудяване или увеличаване на напрежението между Европа и Русия могат отново да променят посоката.

"В краткосрочен план не смятаме, че повишаването на цените на енергията ще застраши растежа в еврозоната, тъй като правителствата предприеха бързи контрамерки", каза Надя Гарби, икономист в Pictet в Женева. Но едно трайно увеличение "може да постави под въпрос икономическия растеж", особено ако правителствата премахнат подкрепата, каза тя.

В Обединеното кралство, където две дузини доставчици на енергия за домакинствата се сринаха, кризисният месец ще бъде април. Тогава ще влезе в сила новият таван, предназначен да ограничи повишаването на цените. Очаква се тя да скочи с 50% до почти 2000 паунда (2725 долара).

Междувременно натискът върху разходите принуждава някои да предприемат радикални мерки.

Palettes53, семеен производител на палети в близост до Льо Ман в Северозападна Франция, реши да спре да използва електрозахранване и да премине на дизелов генератор.

Яник Шопен, който ръководи фирмата, казва, че това е единствената му възможност, въпреки че ще се нуждае от много дизел. При запазване на захранването от електрическата мрежа, парите за енергия ще се увеличат пет пъти до 50 % от общите разходи.

"Ако не действаме незабавно, ще се сблъскаме с парични проблеми", казва Шопен. "Преживяхме няколко кризи, като например финансовия крах през 2008 г. Но настоящата криза ни тревожи повече".

Натоварването на компаниите се отразява и на потребителите, тъй като те трябва да увеличат цените, за да защитят печалбите си. Португалският производител на хартия Navigator заяви, че ще повиши цената на хартията с 15 % поради по-високите разходи за енергия, логистика и суровини. Търговецът на мебели на дребно Ikea увеличава цените средно с 9% на своите пазари по подобни причини.

В Чешката република нарастващите разходи за енергия - изострени от фалита на 14 по-малки енергийни доставчици по време на есенния скок на цените на природния газ - увеличиха натиска и върху Charita Litomerice, която управлява старчески дом за 33 пациенти с Алцхаймер.

Каролина Ванковска, ръководител на благотворителната организация, заяви, че вече се е наложило да намалят количеството и качеството на храната, която дават на обитателите в последния етап от живота им. 

"Намираме се в наистина трудна ситуация", казва тя. "След Covid, който също повиши разходите ни, сме изправени пред безпрецедентна инфлация и цени на енергията, а нашите доставчици повишават цените си."