Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Индустрията се справя с рекордните цени на тока като затваря заводи

Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, "Бизнес старт", 28.12.2021 г.

11:16 | 28 декември 2021
Обновен: 13:45 | 28 декември 2021
Автор: Даниел Николов

Много заводи в България от стъкларската, химическата, металургичната промишленост, които са базови консуматори, са спрели производството си заради високата цена на електроенергията за празниците и ще преценяват дали да се включат отново след Нова година. Това е довело до спад в цените, но те са все още на много високи нива от около 400 лв./Mwh, които вече са започнали да се пренасят в повече сектори от икономиката. Това заяви Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Всички сме много притеснени, защото не можем да съществуваме при тези ценови нива. Компенсацията, която правителството реши да върне на предприятията за декември, е изключително ниска - това ни поставя в ужасна ситуация, защото ние имаме поръчки, но не можем да ги изпълняваме при тези цени ... Има затворени заводи за коледните празници - тези, които има възможност и не са в непрекъснат производствен процес. След Нова година ще преценяват дали да изчакат или ще възстановят производството."

Стаменов напомни, че въпреки че производствата са енергоинтензивни, те са много енергоефективни.

Макар да има спекулации с цените на тока, големият проблем дойде с това, че много фирми и консуматори в Европа не бяха поръчали достатъчно количества природен газ и хранилищата не бяха запълнени на 100% в началото на сезона, каза Стаменов. Според него руският енергиен гигант "Газпром" подава количествата, които са заявени, а не количествата, които са нужни.

Високите цени на природния газ са водещи за високите цени на електроенергията, смята Стаменов, и даде за пример котировките от 200 евро/Mwh преди празниците. "Миналата зима в България цените бяха от порядъка на 30 лв/Mwh, сега е 102 лв./Mwh."

От асоциацията настояват за бързо изплащане на компенсациите от правителството. "Това са пари, изкарани от нас, и заради високите цени отиват като свръхпечалби в енергопроизводителите ... Да ни върнат тези пари, компенсациите ще ни помогнат да работим и макар да няма да има свръхпечалби, пак ще има големи печалби за електропроизводителите, но ще имаме и икономика." 

Високите цени вече са започнали да се пренасят и в други сектори от икономиката като транспорта, каза Стаменов. "БДЖ в момента ни предложиха двойно увеличение на цените за превоз за 2022 г. спрямо 2021 г... Няма да има кой да плаща на превозвачите."

Запитан за възможността за увеличение на доставките на природен газ от Азербайджан, Стаменов заяви, че има информация, че се полагат усилия да бъде закупен достатъчно капацитет по газопроводите преди България.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.