МАЕ: Електроенергията от въглища през 2021 достига исторически рекорд

В годишния си доклад за въглищата, организацията посочва, че енергията от въглища ще се увеличи с 9%

13:35 | 17 декември 2021
Обновен: 15:01 | 17 декември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) призова за категорични и незабавни действия от правителствата, за да се справят с емисиите от въглищата, защото прогнозира, че количеството електроенергия създадени чрез изгаряне на въглища ще достигне рекорд през тази година, предава Financial Times.

В годишния си доклад за въглищата, базираната в Париж организация казва, че глобалната енергия генерирана от въглища ще се увеличи с 9% до исторически рекорд от 10,350 терават часа, след като спадна през 2019 и 2020 година.

„Въглищата са най-големия източник на глобални въглеродни емисии и тазгодишният исторически рекорд на енергия произведена от тях показва колко далече е светът в опитите си да намали до нетна нула своите емисии,“ заяви изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол.

„Без категорични и незабавни действия от правителствата за борба с емисиите от въглища – по начин, който е справедлив, достъпен и сигурен за засегнатите – няма да имаме никакъв шанс да ограничим глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий.“
Повторния ръст в употребата термични въглища подчертава трудностите пред които са изправени страните в опитите си да преминат към чиста форма на енергия.

Независимо от увеличаването на дела енергията от възобновяеми източници като вятъра и слънцето, нарастващите нужди от електроенергия значително ги изпреварват и недостигът трябва да се запълва от изкопаеми горива.

От МАЕ казват, че рекордното търсене на въглища за производство на енергия беше предизвикано от икономическото възстановяване от пандемията. Поради това търсенето на енергия надмина предлагането от ВЕИ и нисковъглеродни източници. Рекордното увеличение в цената на природния газ също допринесе за потреблението, като направи употребата на въглища по-евтина и по-печеливша за компаниите за комунални услуги.

Международната агенция по енергетика прогнозира, че общото търсене на въглища, включително за производство на стомана, цимент и други промишлени дейности ще се увеличи с 6% до 8 милиарда тона през 2021 година.

Това означава, че търсенето може да достигне рекорд и през следващата година и да се запази на подобни нива и през 2023 и 2024 година.

„Глобалните тенденции при въглищата до голяма степен се определят от Китай и и Индия, които представляват 2/3 от световното потребление на въглища, въпреки усилията си да увеличат употребата на ВЕИ и други по-малко замърсяващи източници,“ се казва още в доклада.

По време на срещата COP26 по въпросите на климата в Глазгоу през ноември, поправка в последния момент от Индия и Китай отслаби усилията за спиране на субсидиите за изкопаеми горива.

Влиянието на Китай върху пазарите на електроенергия трудно може да бъде преувеличено. Производството на енергия в страната, включително и местното отопление представлява 30% от общата консумация на въглища, според доклада.

Цената на въглищата се увеличи рязко от началото на годината, поради което големи производители като Glencore, Thungela Resources и Whitehaven спечелиха огромни суми пари. През октомври висококачествените австралийски въглища, които са стандарт за огромния азиатски пазар достигнаха рекордна стойност от 250 долара за тон поради голямото търсене в Китай. Там местното предлагане изостава от търсенето, защото много мини бяха затворени поради въвеждане на по-строги правила за безопасност.

Заплашени от мащабен недостиг на електроенергия и прекъсвания на тока, Пекин нареди на вътрешната въглищна индустрия да работи „на пълни обороти“ и да увеличи добива си. Това решение доведе до спад в цените до около 150 долара за тон, но това все още значи, че са далече от средните стойности за последните 5 години.

Независимо от спада, някои климатолози са оптимистично настроени, заради поетите от Китай ангажименти да започне да намалява употребата на въглища от 2025 година. А мащабната цел на Индия за използване на ВЕИ би трябвало да понижи зависимостта ѝ от въглищата.