Слънчевата енергия може да е следващата жертва на недостига на въглища в Китай

Цените на силициевия метал, от който се изработват слънчеви панели, са скочили с около 300%

07:22 | 30 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастващите разходи за слънчева енергия може да се влошат допълнително благодарение на енергийната криза в Китай.

Цените на силициевия метал, използван за производството на материала, от който се изработват слънчеви панели, са скочили с около 300% от началото на август, след като една от най-производителните провинции нареди производството да бъде намалено на фона на недостига на електроенергия.

Китай доминира в световното производство на слънчева енергия, a въглищните централи захранват много от заводите, които произвеждат оборудване за чиста енергия.

Този ход може допълнително да счупи глобалната верига на доставки, която вече пострада заради политически спорове - САЩ спряха вноса на някои стоки по-рано тази година за предполагаеми работни злоупотреби в региона Синдзян. Всичко това сочи към по-високи цени на слънчевите панели.

„Това е още едно оправдание за производителите на полисилиций да увеличат цената, а ценовата среда за слънчевите модули е много нервна в момента“, казва Джени Чейс, ръководител на глобалните изследвания за слънчева енергия на BloombergNEF.

До това лято силициевият метал имаше доста нормална история. Произведен чрез нагряване на обикновен пясък и кокс в пещ, цените варираха между 1 и 2,50 долара за килограм от 2003 г. до август. Тогава провинция Юнан, един от най-големите производствени центрове, обяви, че като част от усилията си за постигане на целите за енергийна интензивност, производството на метала от септември до декември ще бъде намалено с 90% спрямо нивата от август.

silicon pirces

Силициевият метал се закупува от компании, които използват разяждащи химикали и интензивна топлина, за да го пречистят в полисилиций, ултрапроводим материал, който помага за превръщането на слънчевата светлина в електричество във фотоволтаичните панели.

В сряда цената на полисилиция скочи с 13% до 32,62 долара за килограм, най-високата от 2011 г. Материалът е поскъпнал с повече от 400% от началото на юни 2020 г., а нарастващото търсене на слънчева енергия принуди преработвателните предприятия да работят на пълен капацитет.

solar rise

Разбира се, въздействието върху слънчевите панели ще бъде по-малко. Денис Ип, анализатор от Daiwa Capital Markets, предполага поскъпване от 1,8 юана (28 американски цента) на ват до 2 юана, което ги връща към цените в средата на 2019 г. Все пак това би могло да бъде достатъчно, за да забави някои слънчеви проекти, тъй като разработчиците ще чакат цените да паднат.

„Слънчевите инсталации през втората половина ще бъдат забавени, а инсталациите през 2021 г. ще бъдат по-малко от очакванията“, каза той в проучвателна бележка в сряда.