Китай едва ли ще деблокира вноса на въглища от Австралия

Дейвид Стринджър, Bloomberg

14:30 | 22 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Забелязваме инфлационните тревожи по света, ръст на енергийните цени и на цените на суровините. Какво става сега в Китай?

В последната седмица-две имаше силна промяна в политиките и инициативите от страна на централното и местното правителство в цял Китай с цел облекчаване на енергийната криза в страната.

Все още енергийните доставки - въглища, газ и други горива все още са силно затегнати при високо търсене.

В Гуандонг промяната в енергийните цени води до две неща. Тук са едни от най-големите компании – например Huawei и освен това тук е един от важните производствени хъбове в Китай.

Тук сме принудени да плащаме тока по пазарни цени и това би трябвало да е стимул за намаляване на потреблението.

Още по-важното е, че това, което става е защото производителите на ток не могат да се справят с по-високите цени на горивата. Затова част от тях не произвеждат с пълен капацитет, за да не реализират загуби.

Тук начисляват повече и това би трябвало да доведе до освобождаване на повече капацитет за генерация, които да помогне за излизане от кризата.

Китай блокира неофициално вноса на въглища от Австралия. Тази криза не предлага ли възможност да се реши този въпрос?

На този етап едва ли. Проучванията ни показват, че се водят преговори. Повдигна се въпроса за облекчение на забраната за внос на австралийски въглища, но доникъде не се стига все още. Няма все още подкрепа от високопоставени политици.

Истината е, че вносът е само малка част от търсенето на въглища в Китай. Цялото внимание е насочено към мините в страната. Китай се стреми с всички сили да произвежда сам повече въглища. 100 млн тона допълнително се очакват от китайските мини в последните 3 месеца на годината.

Мащабна задача, за която говорим с миньори, търговци, инженери, хората със сажди по лицето, които работят в тази индустрия. Това е голямо предизвикателство и няма гаранция, че ще успеят да изпълнят целта.