Една трета от страните в ЕС са против реформа на пазара на електроенергия

EK няма доказателства, че една различна система би защитила по-добре страните срещу скока на енергийните разходи

08:32 | 26 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия, Дания, Ирландия и шест други европейски държави заявиха в понеделник, че няма да подкрепят реформа на пазара на електроенергия в ЕС като решение за скока на цените на енергията. Коментарите са направени преди спешна среща на министрите на енергетиката, на която ще се обсъждат евентуалните мерки, предаде "Ройтерс".

Европейските цени на газа и електроенергията скочиха до рекордно високи нива през есента и останаха високи, което накара държави, включително Испания и Франция, да призоват Брюксел да преработи правилата на пазара на електроенергия.

Девет държави в понеделник изляха студена вода върху тези предложения в съвместно изявление, в което се казва, че "не могат да подкрепят никаква мярка, която противоречи на вътрешния пазар на газ и електроенергия", като основен ремонт на пазара на електроенергия на едро.

„Тъй като ценовите скокове имат глобални двигатели, трябва да бъдем много внимателни, преди да се намесим в дизайна на вътрешните енергийни пазари“, се казва в изявлението.

„Това няма да бъде средство за смекчаване на текущите растящи цени на енергията, свързани с пазарите на изкопаеми горива."

Австрия, Германия, Дания, Естония, Финландия, Ирландия, Люксембург, Латвия и Холандия са подписали изявлението, което вместо това призовава за повече мерки за пестене на енергия и цел за 15% взаимно свързване на пазара на електроенергия в ЕС до 2030 г.

Европейските министри на енергетиката се срещат във вторник, за да обсъдят своя отговор на скока на цените. Повечето страни използват намаляване на данъците, субсидии и други национални мерки, за да предпазят потребителите от въздействието, което по-високите цени на газа оказват върху сметките за енергия, но правителствата на ЕС се мъчат да постигнат споразумение за по-дългосрочен отговор.

Испания отправи призиви за обновяване на пазара на електроенергия на едро в отговор на скока на цените, като се аргументира, че системата не подкрепя зеления преход на ЕС.

При сегашната система цената на електроенергията на едро се определя от последната електроцентрала, необходима за покриване на общото търсене на електроенергия. Газовите централи често определят цената в тази система, която според Испания е несправедлива, тъй като води до продажба на евтина възобновяема енергия на същата цена като по-скъпата енергия, базирана на изкопаеми горива.

Европейската комисия заяви, че ще проучи дали пазарът на електроенергия в ЕС функционира добре, но че няма доказателства, които да предполагат, че една различна система би защитила по-добре страните срещу скока на енергийните разходи.