В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кискинов: Бизнесът няма да получи декемврийските помощи за ток този месец

Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", "В развитие", 12.11.2022 г.

14:47 | 12 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Ще има забавяне на изплащането на помощите за бизнеса за високите цени на тока. Енергийните пазари са се успокоили след високата волатилност през декември и вече са започнали да се водят от предимно фундаментални фактори като търсене, предлагане и времето през зимата. Потребителите вече са свикнали с новата нормалност от високи цени за електроенергията и макар да има успокоение, то е на значително по-високи нива от очакваните. Това заяви Николай Кискинов, управляващ съдружник "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Очакването на бизнеса, че ще получи помощ за месец декември в януарските си фактури, няма да се сбъдне, защото програмата още не е готова."

Цените на природния газ са тръгнали надолу, особено след съобщенията за нови доставки на LNG в Европа, което е повлияло и на цената на електроенергията. След достигане на нива от 170 евро/Mwh, цените в момента са над 80 евро, фючърсите за доставка през февруари са около 94 евро, за март - 90 евро, за Q2 - 75 евро. Това успокоение не е стабилно, прогнозира Кискинов, и може да има завръщане към по-високите нива при най-малък натиск.

Цените на тока в България също са постигнали по-устойчиви, но и по-високи нива - от 350 лв/Mwh за базова енергия, и 400 - 500 лв/Mwh за пикова.

Средната цена за 2021 г. в страната е била 108 евро/Mwh по данни на IBEX, което е съпоставимо с цените в Словакия, Австрия, Белгия, Нидерландия и Чехия. Най-ниска е била цената в Полша (47 евро/Mwh) и Турция (87 евро/Mwh), в Германия - 96 евро, а в съседните Сърбия, Румъния и Гърция - около 110 - 120 евро/Mwh.

Данните показват, че държавни стимули за ниски нива трябва да взимат под внимание, че цените не са толкова високи на средна годишна база, коментира Кискинов.

През последната седмица на българската енергийна борса са били отчетени сравнително високи нива - от 360 лв. за базова енергия, до 500 лв. за пикова - над очакваните, което е резултат от фиксирания под на пазара след проведените търгове за двустранни договори от ТЕЦ "Марица Изток 2".

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.