Дистанционната работа започва да губи блясъка си

Ръководители на компании се тревожат, че работейки отдалечено, много от младите им служители пропускат възможности

14:32 | 25 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Преди четири месеца служителите в много американски компании преминаха към дистанционна работа. Ръководителите им останаха изумени от това колко добре работят те от разстояние, а гиганти като Twitter и Facebook побързаха да обявят, че ще се възползват от дистанционната работа в дългосрочен план. Някои компании дори направиха планове изцяло да се откажат от физическите си офис помещения, пише The Wall Street Journal.

Сега, когато експериментът с дистанционната работа се разгръща, някои пукнатини започват да се появяват. Проектите отнемат повече време. Наемането и внедряването на нови таланти е по-сложно. Някои работодатели посочват, че техните служители изглеждат по-малко свързани, като ръководителите на компании се тревожат, че младите професионалисти не се развиват със същия темп, с който биха го правили, ако работеха в офисите в близост до по-опитните си колеги. 

Месеци след началото на пандемията, която бързо промени начина на работа на компаниите, все по-голям брой ръководители твърдят, че отдалечената работа, макар и необходима мярка за безопасност през тази година, не е предпочитаното им дългосрочно решение след отшумяването на коронавирусната криза. 

Според Ласло Бок, бивш старши вицепрезидент на People Operations в Google, и настоящ изпълнителен директор на Humu, промените в начина на работа няма да бъдат устойчиви. “Нито един главен изпълнителен директор не бива да се изненадва, че ранният ръст на производителността на компаниите по време на отдалечената работа започва да отслабва, тъй като служителите напуснаха офисите през март с лаптопи и чувство на обреченост”, коментира той. 

“Хората се опасяваха да не загубят работата си, а продуктивността им, предизвикана от този страх, не е устойчива”, добавя Бок. 

Характерът на дейността на някои компании прави работата от дистанция трудна и дори невъзможна. В Сан Франциско стартъпът Chef Robotics наскоро пропусна ключов срок за свой продукт, забавяйки го с месец, тъй като беше възпрепятстван от предизвикателствата за интегриране и тестване на софтуера и хардуера със своите инженери, разботещи дистанционно. 

“Проблемите, чието решаване отнема по час в офиса, се нуждаят от дни, когато служителите работят отдалечено”, заяви главният изпълнителен директор на компанията. “Това е просто логистичен кошмар”, добави той. 

Според много ръководители на компании част от предимството на съвместната работа от офис е възможността за спонтанни взаимодействия. Според представител на гиганта за недвижими имоти Jones Lang LaSalle разговорите, които се водят в офиса, рядко се провеждат онлайн. “Служителите не се нуждаят от планирането на 30-минутно обаждане, просто го правят”, коментира тя. 

Сега повече компании предвиждат хибридно бъдеще, с повече време, прекарано в отдалечена работа, но с възможности за редовно свикване на екипи.

След това обаче ще дойде предизвикателството да се обучат служителите, които са постъпили на работа след началото на пандемията и са работили в дадена компания само от дома си. От март насам хиляди нови служители са постъпили на работа в Discover Financial Services, посочва представител на компанията. 
Повечето от тези нови кадри никога не са работили в офисите на Discover. Служителите от отдела за обслужване на клиенти, които по-рано са преминавали през 6-седмично обучение на място, сега е трябвало да се научат да работят отдалечено. Те нямат ежедневната възможност да попитат по-опитните си колеги за помощ или съвет, каквито биха имали от офиса. 

В скорошно проучване на компанията по-малко от една трета от служителите на Discover посочват, че искат да работят от дома си постоянно, въпреки че мнозина твърдят, че биха искали да се възползват от възможността да го правят понякога.