Какво научи светът от експеримента с дистанционната работа?

Пандемията наложи дистанционната работа, а тя изглежда ще остане част от ежедневието на мнозина

08:50 | 18 юли 2020
Обновен: 08:52 | 18 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Когато пандемията затвори офисите по целия свят, служителите получиха възможността да се възползват от дистанционната работа. Дебатът за това дали те се представят толкова добре, работейки от вкъщи, колкото от офиса, се разрасна, след като технологиите направиха подобна промяна възможна. Мерките срещу коронавируса, останали в сила в рамките на няколко месеца, се превърнаха в непланиран експеримент, който изглежда ще направи дистанционната работа по-голяма част от живота на повечето офис служители и част от ежедневието за мнозина, пише Bloomberg в свой анализ. 

1. Как се приспособиха служителите?

Делът на американците, работещи от домовете си, се удвои в рамките на няколко седмици до 62% през април, сочи изследване на Gallup. На фона на затворените училища родителите изпитваха трудности при комбинирането на работата си с отдалеченото обучение на децата. Работещите се насочиха към видеоконферентни разговори и инструменти за сътрудничество като Slack. Промените бързо разочароваха някои заради превръщането на по-дългите работни дни в норма (според доклад в САЩ работните часове за служителите са се удължили с още три на ден). Гъвкавостта обаче се хареса на мнозина. 

2. Ще се запази ли възможността за работа от вкъщи? 

Така изглежда, поне за някои професии. Добре познати компании, включително Twitter, Facebook и швейцарска банка UBS, заявиха, че преминаването към дистанционна работа може да стане постоянно за една трета или повече от техните служители. Проучванията показват, че по-голямата част от хората не искат да се върнат към старата си рутина, дори когато това бъде безопасно. Само една трета от служителите в офиси в Германия, Франция и Холандия искат да се върнат в офиса на пълен работен ден, показва проучване сред 6000 души, публикувано през май. 

3. Колко устойчиво е това?

Около 40-процентен дял от работните места в САЩ позволяват въвеждането изцяло на дистанционния модел, сочи анализ от април, публикуван от Национално бюро за икономически изследвания. Това включва и работата на учителите, която не беше възможно да се изпълнява дистанционно преди пандемията, се посочва още в доклада. Първоначално Verizon Communications предвиждаше около 45 хиляди от 120 хиляди служители на компанията в САЩ да могат да работят от домовете си. Към април реалният им брой е 115 хиляди. Това обаче не е опция за много сектори, включително строителния и селскостопанския, както и за някои нископлатени професии. Различията се откроиха и на международно ниво: според доклад на Национално бюро за икономически изследвания 40-процентен дял от служителите във Великобритания и Швеция могат да работят от домовете си в сравнение с по-малко от 25-процентен дял в Мексико и Турция. 

4. Продуктивни ли са служителите от вкъщи?

Изследвания отпреди пандемията показват, че служителите са толкова ефективни при работа от дома си, колкото и от офиса, дори повече, тъй като някои от тях започват работа по-рано и остават до по-късно. Докладите за ръст на продуктивността по време на блокадите също го показаха. Това, разбира се, си има цена. Според изследване 47-процентен дял от служителите посочват, че са натоварени от увеличената работа, опитвайки се да балансират между личния и професионалния си живот, като не срещат подкрепа от работодателя си. 

5. Как настоящата ситуация ще промени нещата?

Дистанционната работа дава възможност на служителите да се преместят в по-евтини райони. Компаниите могат да се откажат от недвижимите си имоти - JPMorgan, Barclays и Morgan Stanley заявиха, че могат да намалят офис площите си и да помолят служителите си да работят дистанционно по-често. 
Някои ръководители се притесняват, че широкото преминаване към отдалечена работа рискува да загуби част от сплотеността в екипа, сътрудничеството и креативността, насърчени от срещите на живо. Възможен компромис е хибриден модел на работа от офиса и от дома.