Как всички се научиха да обичат еврото?

Предстоят много препятствия за възстановяването на Европа, но по-силната валута не трябва да бъде едно от тях

20:38 | 1 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Еврото се намира на най-високото си ниво от близо две години според индекса на Европейската централна банка, който измерва стойността на валутата спрямо кошница от други водещи валути, пише Маркъс Ашуорд в анализ за Bloomberg.

В миналото това би било сериозно притеснение за най-големия търговски блок в света. Континентът, начело с Германия, е силно зависим от износа. Но този път нещата са различни. Първият етап от икономическото възстановяване след коронавируса ще бъде задвижвано от вътрешното потребление, а не от задграничните купувачи на стоки. В този смисъл стабилността на еврото трябва да се разглежда като оценка за относителната сила на Европа в сравнение със САЩ и други части на света.

Поне управлението на кризата с Covid-19 от гледна точка на здравеопазването е далеч по-добро от това на американците. И колкото по-бързо е справянето с вируса, толкова по-бързо ще заработи икономиката.

Изглежда, че именно подобна сила на валутата ЕЦБ може да толерира, ако това е истинското отражение за подобряване на перспективите за растеж в региона.

Определено и щатската, и европейските икономики пострадаха сериозно заради ограничителните мерки, но възстановяването беше по-бързо и по-пълно във Франция и Германия – основните двигатели на еврозоната. В средата на юни икономическата активност във Франция и Германия беше на 80-90% от обичайните нива, докато в САЩ – беше едва на 65%.

ЕС и ЕЦБ няма да искат еврото да се повишава твърде бързо, за да не бъде заплашен следващия етап на възстановяване чрез заглушаване растежа на износа. Държави като Италия, Испания, Гърция и Франция се надяват на спасяване на летния туристически сезон – нещо за което твърде скъпата валута не би помогнала.

Може би има очаквания, че еврото ще отслабне предвид огромния отговор на пандемията от страна на ЕЦБ в размер на 1.35 трлн. евро. Но това например не се случи при други централни банки, които правят подобни интервенции. Дори отрицателните лихви на ЕЦБ вече не са толкова силно възпиращо средство за поскъпването на валутата, тъй като и други лихвени проценти  в глобален мащаб паднаха значително.

Еврото се представя забележително по-добре спрямо други основни валути като китайския юан и британската лира. Това, което отличава Европа, е комбинацията от паричните стимули на ЕЦБ със значителния вътрешен и фискален отговор в рамките на ЕС. Това подобри възприятията на инвеститорите за дългосрочния потенциал за растеж на ЕС.

В същото време обаче германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страните членки на Европейския съюз остават “разединени” в разговорите за възстановителния фонд след коронакризата и по отношение на следващия бюджет на блока.

Така или иначе предстоят много препятствия за възстановяването на Европа, но по-силната валута не трябва да бъде едно от тях.