Производството в еврозоната ограничава спада, но заетостта намалява

Все още не ясно дали инерцията може да бъде поддържана

12:20 | 1 юли 2020
Обновен: 12:23 | 1 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производственият сектор в еврозоната отчете по-добри резултати от първоначалното четене на данните през юни, като производителите на потребителски стоки отбелязват възстановяване, съобщава Bloomberg.

Въпреки че страните облекчават ограниченията и животът бавно се връща към нормалното, производството остава на територията на свиването, а търсенето особено сред износителите остава слабо. Като сигнал, че пандемията нанася трайни щети на икономиката всичките 19 члена на еврозоната, включени в проучването на IHS Markit, отчитат намаляване на заетостта в производствения сектор.

Регионът е в критична точка. Въпреки че първоначалният отскок е бърз, все още не е ясно дали инерцията може да бъде поддържана.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността (PMI) се повишава до четиримесечен връх от 47,4 пункта спрямо 39,4 пункта, отчетени през май, надхвърляйки първоначалната оценка. Очакванията за предстоящата година вече са положителни на фона на надеждата, че по-нататъшното облекчаване на ограниченията ще подкрепи търсенето.

„Дори при този напредък производството и настроението остават под пиковете от преди пандемията, а постоянното слабо търсене, съчетано с продължаващите мерки за социално дистанциране, вероятно ще окаже влияние върху възстановяването“, обяснява Крис Уилямсън, старши икономист в IHS Markit.

От отделни данни само за Германия става ясно, че производственият сектор в страната се свива с по-бавни темпове през юни. Бизнес активността в промишлеността се повишава до тримесечен връх от 36.6 пункта през май до 45.2 пункта през юни. Резултат обаче все още е под ключовото ниво от 50 пункта, което разделя растежа от свиването.

В Италия PMI индексът за промишления сектор се увеличава до 47.5 пункта през юни 2020 г. от 45.4 през предходния месец, но данните са под пазарните очаквания за 47.7 пункта, допълва Traiding Economics. Юни беше 21-ия пореден месец на свиване на производствената дейност в страната. Поръчките към заводите намаляват, макар и с най-слабите темпове от четири месеца.

Активността в производствения сектор във Франция нарасна до 52.3 пункта през юни 2020 г. от 52.1 пункта през предходния месец. За сравнение първоначалната оценка беше за 52.1 пункта. Новите поръчки се увеличават за първи път от пет месеца благодарение на вътрешното търсене.