Меркел: Страните от ЕС не са единни за възстановителния фонд и бюджета

Блокът трябва да се подготви за раздяла с Великобритания без сделка, заяви германският канцлер

17:48 | 1 юли 2020
Обновен: 18:21 | 1 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страните членки на Европейския съюз остават “разединени” в разговорите за възстановителния фонд след коронакризата и по отношение на следващия бюджет на блока, съобщава Bloomberg. 

“Трябва да ви кажа, че позициите на страните членки все още са далечни”, коментира Меркел в Берлин пред законодатели в първия ден от гермнаското европредседателство. 

Предупреждението на германския канцлер идва на фона на усилията за преодоляване на различията между членките на ЕС преди срещата на върха на 17 юли, на която блокът се стреми да договори плановете за спасителния пакет за 750 милиарда евро (840 милиарда долара).

Меркел играе ключова роля за приемането на пакета от стимули, който ще позволи на страните в ЕС да издадат съвместен дълг за набирането на средства за най-засегнатите от тях. Планът за възстановяване ще доминира първия месец от германското европредседателство, но ще бъде допълнително усложнен от финансовата дупка, която Великобритания ще остави в блока след окончателното си оттегляне. 

Меркел отбеляза, че ЕС трябва да бъде готов, ако преговорите с Кралството за излизането му от блока не постигнат успех.

„Трябва да се подготвим в случай, че споразумението за Brexit не се осъществи“, заяви германският канцлер и добави, че за момента има ограничен напредък по сделката.