Тръмп подкопава усилията на Меркел да се противопостави на Путин

Доказателства за руска намеса в кибератаката от 2015г. са причината за твърдия тон на канцлера

07:48 | 11 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Отражението от последните действия на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу германския канцлер Ангела Меркел достигнаха чак до Москва. Решението на Тръмп да изтегли повече от една четвърт от американските военни в Германия прави Меркел уязвима в момент, когато тя трябва да бъде твърда в позициите си към руския президент Владимир Путин, пише Bloomberg в свой анализ.

След дни на несигурност от кабинета на Меркел потвърдиха в сряда, че изтеглянето на войските вече се обсъжда. От Белия дом засега не потвърждават дали се водят преговори. Но все пак много експерти считат, че този ход означава охлаждане на отношенията между Вашингтон и Берлин, както и че САЩ променят приоритетите си.

Не е сигурно дали Тръмп умишлено е целял да подкопае усилията на Меркел да се противопостави на Путин, но това е поредният пример как американският президент влияе на европейските лидери с непредвидимата си политика. В миналото той е поставял под съмнение клаузата на НАТО за обща отбрана, която по принцип е в основата на осигуряването на сигурност на Стария континент.

Петър Байер, депутат от Християндемократическия съюз на Меркел, коментира, че ходът на Тръмп ще означава отслабване на трансатлантическия алианс. „Това няма да е в интерес на НАТО и на страните членки на организацията, включително и САЩ. Това е в интерес единствено на Русия и Китай“, заяви той.

Меркел, която в повечето случаи действа прагматично в политиката, се опитва да поддържа стабилни отношения с Путин, след като Русия бе санкционирана от ЕС през 2014 г. заради анексирането на полуостров Крим от Украйна. Въпреки това Берлин продължи с изграждането на „Северен поток 2“, докато това предизвика критики от страна на Вашигнтон. Но към момента има съмнения дали целият тръбопровод ще бъде завършен, тъй като САЩ заплашват да санкционират участващите в проекта фирми.

Но сега Меркел е изправена пред вътрешен натиск, тъй като бяха направени нови разкрития за ролята на руските тайни служби по време на кибератаката срещу Бундестага през 2015 г. и убийството на грузински гражданин през миналата година в Берлин. Освен това има и ново напрежение по отношение на преговорите за Украйна, твърдят двама високопоставени германски политици, които са пожелали да запазят анонимност.

Меркел загатна за предстоящия твърд курс към Путин още преди месец в реч за външната политика на Германия.

„Русия подкрепя марионетни режими в части от Източна Украйна и напада западните демокрации, включително и Германия“, заяви тя тогава.

Отношенията между Путин, който е служил като агент на КГБ в Източна Германия преди 1989 г., достигнаха до най-ниската си точка в края на май.

Германското външно министерство привика руския посланик, след като федерални прокурори заключиха, че руски военен разузнавач е замесен в атаките от 2015 г. срещу компютърните мрежи на Бундестага.

Меркел обяви, че намесата на Русия е възмутителна, а външното министерство съобщи, че Германия ще въведе нов инструмент за киберсигурност в ЕС, чието предназначение ще включва санцкионирането на заподозрени лица.