Меркел: Стимулите трябва да насърчават иновациите и устойчивостта

В Германия се подготвя втора фаза на стимулите в размер между 50 и 100 млрд. евро

14:36 | 30 май 2020
Обновен: 14:36 | 30 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че програмата за икономически стимули, за която управляващата коалиция се стреми да постигне съгласие в следващите дни, трябва да бъде фокусирана върху иновациите и устойчивите сектори, съобщава Bloomberg.

„Ние ще вземем решение за програма за растеж през следващата седмица, която трябва да помогне на икономиката да се върне на пътя и да расте“, заяви Меркел в събота. Според нея насочването към иновациите и устойчивите индустрии ще позволи на Германия да стане силна в „секторите на бъдещето.

Меркел подготвя втора фаза на стимулите в размер между 50 и 100 млрд. евро за подпомагане на възстановяването от коронавирусната криза, заяви човек запознат с въпроса през миналата седмица. Германското правителство очаква икономиката да се свие 6,3% през тази година.

Меркел и нейните коалиционни лидери трябва да се срещнат във вторник в Берлин, за да уточнят детайлите около програмата. Министърът на финансите Олаф Шолц и неговата група на социалдемократите искат да стимулите да са в горния край на диапазона, докато управляващият консервативен блок на Меркел настоява да се избегне прекалено голям дълг.

За разлика от първоначалните икономически мерки, обявени през март, в подкрепа на потребителите и бизнеса, сега властите се фокусират върху начините да ограничат икономическия спад.

Бизнесът в Германия очаква операциите да се върнат към нормалното си темпо девет месеца след тежките блокади през второто тримесечие, заявиха по-рано тази седмица от Ifo. При този сценарий икономиката ще се свие с 12,4% през второто тримесечие на тази година.

При най-лошия сценарий, според който връщането към нормалното състояние ще отнеме 16 месеца, най-голямата европейска икономика ще се свие с 9.3% през тази година и ще нарасне с 9.5% през следващата.

Най-оптимистичният сценарий прогнозира възстановяване на активността след пет месеца, а икономиката да се свие с едва 3.9% през тази година и да отчете ръст от 7.4% през следващата.