Продажбите на дребно в Германия с най-голям спад от 13 години

Продажбите в търговията на дребно с нехранителни стоки спадат с 14,5%

13:28 | 29 май 2020
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Германските продажби на дребно през април отчитат спад с 6,5% на годишна база. В сравнение с март продажбите се свиват с 5.3%, което представлява най-силният спад на месечна база от януари 2007 г. насам, пише Die Zeit.

Търговията на дребно с нехранителни стоки регистрира понижение на продажбите с 14,5%. Спадът в продажбите на дрехи, обувки, текстилни и кожени изделия е особено голям - над 70%. Наблюдава се частично увеличение на търсенето в отворените магазини – основно за храни и напитки, чиито продажби нарастват с 6,2%.

Сред печелившите в кризата са били онлайн услугите, като продажбите в този сегмент през април нарастват с над 24% в сравнение със същия месец на миналата година. Тъй като на много магазини беше разрешено да отворят отново след края на април, а потребителите се страхуваха от зараза с коронавирус, повечето покупки през месеца все още са били онлайн.

От друга страна, много самостоятелни заети лица са обезпокоени, тъй като са били потърпевши от кризата, показва проучване на Центъра за европейски икономически изследвания в Лайбниц в Манхайм (ZEW). Според него един от четирима самостоятелно заети лица смята за много вероятно да преустанови дейност в следващите 12 месеца. Почти 60% от приблизително 16 000 анкетирани респонденти отчитат спад от над 75% на месечните си продажби.

Повече от половината самостоятелно заети лица са подали заявление за спешна тримесечна подкрепа от държавата или съответната провинция. 35% от анкетираните прогнозират, че фазата на значително по-ниските продажби за тях ще продължи повече от шест месеца.

Според ZEW свързаните с потребителите сектори като ресторантьорство и хотелиерство, кетъринг, туризъм, спортни дейности, спа и уелнес, фризьорство и козметични услуги са най-силно засегнати от кризата. Около девет от десет самостоятелно заети лица очакват спад на продажбите от над 75%.