Икономическото доверие бавно се връща в еврозоната

Пълното възстановяване обаче остава все още далеч

12:41 | 29 юни 2020
Обновен: 12:41 | 29 юни 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическото доверие бавно се връща в еврозоната, където компаниите от производители до търговци на дребно се опитват да се изправят на крака след опустошителните ограничителни мерки заради коронавируса, съобщава Bloomberg.

Показателят на Европейската комисия за настроенията сред бизнеса и потребителите се повиши през юни до 75.7 пункта, въпреки че прогнозите бяха за малко по-добър резултат от 80 пункта. Така ли иначе нивата са доста под тези, наблюдавани в началото на годината. Данните, заедно с много други, публикувани наскоро, показват, че пълното възстановяване все още е доста далеч.

Икономиката на еврозоната е напът да отчете спад от 8% през тази година, а управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди, че пандемията ще промени части от нея завинаги.

До момента доверието си е върнало около 30% от загубите, натрупани през март и април, когато всеобхватните ограничения спряха обществения живот. Въпреки че тези ограничения постепенно се премахват, продължаващото разпространение на вируса в някои части на Европа, както и в Америка, служи като напомняне колко бързо ситуацията може отново да се влоши.

От данните на ЕК става ясно още, че очакванията за заетостта в еврозоната се подобрява спрямо най-ниските нива, но за някои сектори те остават до под 60% от нивата преди пандемията.

Все пак икономическото доверие се повишава през юни, като домакинствата очакват общата икономическа ситуация да се подобри. Настроенията се подобряват сред всички сектори и големи икономики в еврозоната.

Подобренията на показателите за икономическото доверие идват на фона на масивни стимулиращи кампании. ЕЦБ купува дълг на стойност 1,35 трилиона евро (1,5 трилиона долара), а правителствата обещаха стотици милиарди евро в подкрепа на икономиката. Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел се съгласи този месец на по-обширен план за 130 милиарда евро.