Средиземноморският хотелиерски сектор бедства заради Covid-19

Летният сезон вероятно ще бъде ограничен или напълно провален за много хотели

07:45 | 25 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

По това време на годината има много малко места, които са по-привлекателни от средиземноморския бряг на Европа. Неговите слънчеви плажове и красиви исторически градове са магнит за милиони посетители от цял свят. Пандемията от COVID-19 напълно промени това и опустоши огромния туристически сектор в региона, пишат в свой анализ S&P 500 Market Intelligence.  

Въздействието на вируса върху Италия и Испания, особено в съчетание с международни ограничения за пътуване, създава проблеми за значителен брой хотели в две от най-популярните туристически дестинации в света.  

Повечето засегнати са малки, самостоятелни, често семейни хотелиерски фирми, които разчитат на летен приток на туристи, споделят няколко източника, запознати с пазарите.  

Летният сезон вероятно ще бъде ограничен или напълно провален за много хотели заради ограничения за пътуване и разпоредбите за социално дистанциране.  

„Именно малкият бизнес, който няма институционална подкрепа или достъп до дългови или капиталови пазари, може истински да пострада“, казва Матю Полман, съдружник в групата за недвижими имоти на Goodwin, който действа от името на редица многонационални хотелиерски оператори, инвеститори, разработчици и фирми с дялов капитал в Европа, Близкия Изток и Африка. 

Частно притежаваните и управлявани хотели представляват по-голяма част от пазара в този регион. В Италия те съставляват около 38% от веригите хотели, според доклада на Horwath HTL за европейските вериги хотели през 2019 г., а в Испания - около 55%. 

За сравнение този тип хотели представляват съответно около 14% и 29% от веригите хотели на по-зрелия германски и френски пазар, се посочва в доклада. 

Правителствените мерки за ограничаване на въздействието на коронавируса подпомагат много хотели. Италианското правителство пое ангажимент до август да изплати 80% от заплатите на служителите, пуснати в отпуск в резултат на кризата, докато в Испания 70% от заплатите на служителите в отпуск ще се изплащат, докато не се върнат на работа. Двете правителства също така предоставиха помощ на бизнеса под формата на гарантирани заеми. 

Според Фабио Брайдоти от EY едва когато тези мерки започнат да се разхлабват, точният мащаб на щетите, нанесени на италианския сектор на хотелиерството, ще стане видим. 

"Ще трябва да изчакаме до септември или октомври, за да видим истинското въздействие на всичко това, защото тогава съкращенията ще започнат да бъдат осезаеми. От септември нататък наистина ще видим колко дълбока е тази криза", каза той.  

Брайдоти очаква щетите да се проявят на свързания с хотелите пазар на необслужвани заеми към края на 2020 г.  

„Сигурен съм, че пазарът на необслужвани заеми ще се разшири, но не преди края на годината“, каза той.  

Значителна търговия с хотелски имоти едва ли ще има през следващите 12 месеца, тъй като продавачите очакват възстановяване на пазара, добави той.  

За италианския и испанския хотелиерски сектор трудните времена не са нещо непознато. Глобалната финансова криза през 2008 г. и последвалата дългова криза в еврозоната удариха двете икономики, допринасяйки за значителни проблеми в секторите им на хотелиерството, коментира Хуан Гарника, изпълнителен директор и ръководител на хотели в испанската фирма за услуги за недвижими имоти Savills Aguirre Newman.  

„Секторът като цяло е по-добре подготвен за текущия спад спрямо този от 2008 г. въпреки все още много фрагментираната структура на собствеността, характерна за пазарите в Южна Европа“, написа още той в имейл. 

Все пак мащабът на кризата, с която се сблъскват хотелиерите в европейския средиземноморски регион, е безпрецедентен, тъй като туристическите резервации се борят да се възстановят от рекордно ниските нива. 

Испания и Италия са втората и петата най-посещавани държави в света, според доклада на Световната организация по туризъм към ООН от 2019 г. със съответно 83 милиона и 62 милиона посетители през 2018 г.  

Желанието на туристите да пътуват до южноевропейските дестинации през следващите месеци, докато пандемията все още бушува, ще бъде решаващ фактор за оцеляването на много хотелиерски фирми, заяви Полман.  

Италия отвори границите си на 3 юни за посетители от Европейски съюз, Великобритания и страните от Шенген. Италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца заяви: "Все още няма гаранции за отваряне към страни извън Шенген."

Испания отвори отново границите си с повечето други страни от ЕС на 21 юни, с изключение на Португалия, която поиска сухопътната им граница да остане затворена до 1 юли. Страната планира да отвори границата си към страни извън ЕС от 1 юли. Хотелите по средиземноморските острови имат инфрачервени камери за измерване на телесната температура и са ограничени до 50% заетост.

"Предизвикателството на международните пътувания е сложната част от пъзела на възстановяване на пазари като Испания, Италия, Португалия и Гърция", добави Полман.