Европейските хотелиери преосмислят бизнес моделите си заради пандемията

Фиксираните наеми се оказват предизвикателство за представителите на сектора

09:05 | 16 юни 2020
Обновен: 09:31 | 16 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Настоящият момент не е подходящ за притежанието на хотел, независимо дали той работи. Пандемията имаше пагубно въздействие върху сектора и малцина са печелившите в него, пише S&P Global Market Intelligence в свой анализ.

Редица собственици на хотели вече намират моделите си за неустойчиви. 

Базираната във Великобритания Travelodge Hotels, която е собственост на Goldman Sachs, Avenue Capital и GoldenTree, заяви през март, че ще отложи плащанията на наемите си, след като не успя да плати сметките си за второто тримесечие. 

Компанията стартира процес по несъстоятелност в началото на юни, чрез който да успее да плати половината от наемите си за 2020 г. и 2021 г. Междувременно REIT, която предоставя 123 от 564-те имота, оперирани от бранда, се противопостави на плановете. 

Кристиан Мол, ръководител в EY, заяви в интервю, че настоящата криза значи, че операторите на хотели, които използват подобни фиксирани модели за изплащане на наемите си, вероятно ще са все по-склонни да потърсят алтернативи, включително за договори, зависещи в по-голяма степен от приходите им. 

“Наемателите са тотално незащитени с фиксираните наеми в настоящата ситуация, което често се превръща в повод за спорове между тях и наемодателите”, твърди той. 

Въпросът е особено тревожен за Европа, където възстановяването в сектора на хотелиерството изостава в сравнение с останалите основни пазари. Средната заетост в отворените хотели в Европа се е възстановила до едва 15% към края на май. За сравнение - заетостта в Китай се възстановява до 47%, а в САЩ - до 38%, сочат данни на анализаторската компания STR.

Очакванията са за дълго и бавно възстановяване до предкризисните нива на заетост, като представители на STR предупреждават, че това може да не се случи преди 2024 г. 

“Необходимо е време за овладяване на вируса, възстановяване на търсенето и на капацитета на въздушния транспорт”, твърди Робин Росман, управляващ директор на STR.

Според Мол колкото повече продължава настоящата криза, толкова повече собственици на хотели ще търсят алтернативи на дългосрочно фиксираните наеми. “Наистина всичко зависи от това колко време ще отнеме възстановяването на обичайните нива на заетост”, добавя той. 

Бизнес моделите в хотелиерския сектор, базирани на наеми, преобладават на основните европейски пазари. Сред хотелските вериги, които представляват 40-процентен дял от общите стаи в региона, този модел е най-използван от представителите на сектора в Германия, където 38.5% разчитат на него, става ясно от данни на Horwath Hotel, Tourism and Leisure Consulting. Моделът е разпространен и на други големи европейски пазари, включително в Италия (36%) и Испания (26.9%), показват още данните. 

Новоразвиващите се хотели могат да са сфера, в която базираните на приходите наеми да отбележат значителен растеж, смята Мол. "Мисля, че през следващите години собствениците на новоизграждащи се и новоотварящи хотели ще се окажат под натиск да сключват сделки, базирани на приходите, с наемателите си”, посочва той.