Ценовата война в Китай и субсидиите в САЩ разтуриха плановете на Европа за EV батерии

Компаниите могат да намалят още повече планираните заводи, тъй като субсидиите на ЕС са трудно достъпни поради бюрокрацията, а производителите на автомобили се стремят да защитят ниските маржове на печалба от електромобилите

13:30 | 20 юни 2024
Автор: Джошуа Галу и Чунин Джан
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През 2019 г. Франция и Германия се споразумяха да вкарат милиарди евро в план за стимулиране на европейската индустрия за производство на батерии и да се опитат да настигнат Китай. Пет години по-късно тези усилия са изгубили почтия целия си импулс.

Тъй като продажбите на електрически превозни средства намаляват, компании, сред които Volkswagen, Stellantis и Mercedes-Benz, съкращават или пренасочват проектите си за батерии. Китайските производители намаляват разходите си, а САЩ привличат инвестиции с изгодни субсидии.

Китай вече разполага с прекомерен капацитет за производство на батерии и може да произвежда клетки на далеч по-ниска цена, от тази в Европа, и има преднина в разработването на следващото поколение клетъчни технологии. Всичко това означава, че континентът рискува да изостане още повече в надпреварата за създаване и захранване на електромобилите на бъдещето.

"Като европейска компания трябва да променим начина си на мислене - от учители се превръщаме в ученици, защото трябва да наваксаме значително изоставане от натрупания опит", заяви Себастиан Волф, главен оперативен директор на подразделението за батерии PowerCo на Volkswagen AG, в рамките на конференция в Щутгарт, Германия. "Всички ние трябва да се съсредоточим върху това да станем по-бързи и по-рентабилни."

Китай прави батерии много по-евтини от останалите | Цена на литиево-желязно-фосфатни батерии в $/kWh

Компаниите могат да намалят още повече планираните заводи, тъй като субсидиите на Европейския съюз са трудно достъпни поради бюрокрацията, а производителите на автомобили се стремят да защитят ниските маржове на печалба от електромобилите.

VW може да отложи достигането на пълния капацитет на своите батерии на стойност 20 млрд. евро. Automotive Cells Company, ръководена от Stellantis и Mercedes, е спряла два от трите си обекта, за да прецени дали да произвежда по-евтини клетки поради забавящото се търсене на все още скъпите електрически автомобили.

Отстъплението не се отнася само за европейските играчи, като китайската компания Svolt Energy Technology Co. отмени проект в Германия поради несигурност по отношение на субсидиите и след като един от основните клиенти отпадна.

Разочароващото търсене на електромобили вдига летвата за новите участници, които също са изправени пред конкуренцията на водещите азиатски доставчици. Китайската компания Contemporary Amperex Technology Co., най-големият производител на клетки в света, има обект в Германия и добавя още един в Унгария, докато южнокорейската LG Chem Ltd. произвежда батерии в Полша от около шест години.

Устойчивост

Главният изпълнителен директор на ACC Ян Винсент заяви, че европейските доставчици все още играят важна роля, дори и да изпитват затруднения. "Не може да се каже, че сме незабавно конкурентоспособни, явно има проблем".

Залогът е голям: ако регионът не успее да създаде своя собствена верига за създаване на стойност за батерии за електрически превозни средства, тъй като клетките заместват двигателя с вътрешно горене, голяма част от автомобилната индустрия - която съставлява около 7% от европейската икономика - ще последва слънчевите панели, потребителската електроника и чиповете и ще се премести в Азия.

Но Европа изглежда все по-неспособна да се справи. Китай, който от десетилетия разработва технологията на батериите, вече контролира над 80% от пазара, като води по отношение на разходите с голяма разлика. Неотдавна Китай успя значително да подобри качеството на много по-евтина батерийна клетка, която не използва кобалт или никел, което предизвика прегледа на ACC да обмисли преминаването към литиево-железно-фосфатни (LFP) клетки.

Цените и разходите на батериите се сближават, тъй като маржовете се свиват | Спот цена на китайските LFP клетки и изчислени производствени разходи на BNEF за LFP клетки

Northvolt AB, най-големият и най-обещаващият местен производител на батерии на континента, се сблъсква с необходимостта да произвежда "премиум" клетки на фона на потока от по-евтини китайски батерии.

В същото време агресивните и лесно достъпни субсидии и данъчни облекчения в САЩ и Канада примамват компании като норвежката Freyr Battery Inc. да се преместят в чужбина.

От началото на 2022 г. Европейската комисия и Обединеното кралство са одобрили по-малко от 7 млрд. евро държавна помощ за производство на батерии - малка част от приблизително 140-те млрд. долара, необходими за постигане на целта за 1,4 тераватчаса капацитет за производство на батерии до 2030 г. Според BloombergNEF до 2029 г. САЩ ще отпуснат около 160 млрд. долара под формата на разходи за данъчни кредити за слънчеви и батерийни клетки. Миналата година Канада отпусна 25 млрд. долара за стимулиране на производството на батерии, привличайки инвестиции от компании, сред които Volkswagen и Stellantis.

"Европа наистина трябва да се събуди и да даде достоен отговор", заяви Том Ейнар Йенсен, съосновател на Freyr Battery, по време на събитието на BNEF. "Ако Европа иска да премине от зависимост от руския газ към зависимост от батерии, внасяни само от Китай, това вероятно е дискусия, която трябва да бъде по-обмислена в настоящата структура."

Коментарът е отзвук от енергийната криза в Европа, която засегна особено силно Германия след нахлуването в Украйна, което до голяма степен прекъсна доставките на газ от Русия.

Здрава хватка

Развиването на самодостатъчност ще бъде трудно. Китай не само произвежда най-много акумулатори, но също така има силен контрол върху веригата за доставки в отрасъла, особено върху рафинирането на ключови минерали като литий, никел, кобалт и графит, както и върху производството на компоненти за анодни и катодни клетки.

Досега по-голямата част от европейските инвестиции са били насочени повече към производството на клетки, отколкото към минната и рафиниращата промишленост, казва Илка фон Далвигк, старши експерт по технологии и политики в EIT InnoEnergy, фирма за рисков капитал, съфинансирана от ЕС.

"Европа е малко в дилема, тъй като трябва да разработим изцяло нова индустриална верига за създаване на стойност и трябва да разработим всички части едновременно", каза фон Далвигк. "Трябва да го направим доста бързо, ако искаме да си осигурим някои пазарни дялове в сравнение със САЩ и азиатските играчи."

Светът е залят от литиево-йонни батерии | Перспективите за свръхкапацитет при производството на клетки

Без значителна подкрепа новите участници са изправени пред мрачни перспективи.

Без значителна подкрепа новите участници са изправени пред мрачни перспективи. Според BNEF светът вече разполага с повече от два пъти по-голям капацитет за литиево-йонни батерии от необходимия. Производственият капацитет в Китай, който е предоставил стимули, вероятно възлизащи на десетки милиарди долари, вече е три пъти по-голям от вътрешното търсене миналата година и ще нарасне до повече от шест пъти през 2025 г., ако всички планирани в страната фабрики бъдат пуснати в експлоатация.

Херберт Дийс, председател на производителя на чипове Infineon Technologies AG и бивш главен изпълнителен директор на Volkswagen, заяви на събитието на BNEF, че за Европа е по-добре да се съсредоточи върху комплексни решения за подпомагане на достъпа на автомобилите до възобновяема енергия.

"Ние трябва да правим това, което можем най-добре, а Китай трябва да прави това, което може да направи най-евтино и с добро качество", каза Дийс.