Bloomberg Терминал

Всеки делничен ден от 08:45, 12:00 и 15:45 часа
Водещи: Антоанет Василева и Виолета Драганева

Глобалната битка за чипове се засилва със субсидии за още $81 млрд.

Виолета Драганова, Bloomberg Terminal, 13.05.2024 г.

17:40 | 13 май 2024
Обновен: 17:48 | 13 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Суперсилите, водени от САЩ и Европейския съюз, са насочили близо 81 млрд. долара за създаването на следващото поколение полупроводници, което изостря световния сблъсък с Китай за надмощие в областта на чиповете.

Това е първата вълна от близо 380 млрд. долара, отделени от правителствата по света за компании като Intel и Taiwan Semiconductor Manufacturing за увеличаване на производството на по-мощни микропроцесори. Увеличението доведе до критичен обрат в съперничеството между Вашингтон и Пекин по отношение на авангардните технологии, което ще определи бъдещето на световната икономика.

Разходите на САЩ и техните съюзници за чипове представляват ново предизвикателство за индустриалната политика на Пекин, провеждана от десетилетия. Инвестиционните планове достигнаха критичен момент в САЩ, където миналия месец официални лица представиха безвъзмездни средства в размер на 6,1 млрд. долара за Micron Technology, най-големия американски производител на чипове за компютърна памет. Това беше последната безвъзмездна помощ в размер на няколко милиарда долара за модерно предприятие за производство на чипове в САЩ, с което се изчерпват ангажиментите за близо 33 милиарда долара на компании, сред които Intel, TSMC и Samsung Electronics

От своя страна Европейският съюз е разработил план на стойност 46,3 млрд. долара за разширяване на местния производствен капацитет. Европейската комисия изчислява, че публичните и частните инвестиции в сектора ще възлязат на повече от 108 млрд. долара, предимно в подкрепа на големи производствени обекти.

Двата най-големи проекта в Европа са в Германия: завод на Intel, планиран в Магдебург, на стойност около 36 млрд. долара, за който са предвидени субсидии в размер на близо 11 млрд. долара, и съвместно предприятие на TSMC на стойност около 11 млрд. долара, половината от които ще бъдат покрити от държавни фондове. Европейската комисия все още не е дала окончателно одобрение за държавната помощ за двете предприятия, а експертите предупреждават, че инвестициите на блока няма да са достатъчни за постигане на целта за производство на 20% от полупроводниците в света до 2030 г.

Всички новини от емисията гледайте във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.