Байдън иска да вложи 11 милиарда долара във чипове, за да победи Китай

Администрацията се стреми да превърне авангардните изследвания в областта на полупроводниците в по-привлекателно поле за американците

20:00 | 25 април 2024
Автор: Павел Велев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Усилията на администрацията на Байдън за съживяване на производството на чипове се съсредоточиха главно върху отпускането на безвъзмездни средства в размер на няколко милиарда долара на местни фабрики. Но има и една малко обсъждана страна на въпроса: превръщането на авангардните изследвания в областта на полупроводниците в по-привлекателно поле за американците.

Като част от Закона за чиповете и науката от 2022 г. (Chips and Science Act) Министерството на търговията изразходва 11 млрд. долара за усилване на водещата роля на САЩ в научноизследователската дейност. Надеждата е да се създаде следващото поколение критични електронни компоненти и да се победи Пекин в битката за модерни технологии. Това ще включва всичко – от разработването на по-добри техники за измерване на микроелектронни материали до нови стратегии за т.нар. опаковане на чипове – свързване на компонентите за употреба.

Длъжностните лица са разпределили почти 85% от паричните стимули за производство по Закона за чиповете, включително и безвъзмездна помощ в размер на 6,1 млрд. долара за Micron Technology Inc., която ще бъде представена в четвъртък. Но те едва сега започват да приемат заявки за финансиране на научноизследователска дейност, която според някои експерти може да се окаже от първостепенна важност в дългосрочен план.

Ключово за усилията е привличането на технологична работна ръка, която в противен случай би предпочела да се занимава със софтуер за изкуствен интелект или с друга по-модерна област. Но начинанието поражда въпроси относно това дали разполага с достатъчно финансиране – или с правилния подход - за да има резултат.

„Трябва да намерим начини, които да улеснят специалистите да започнат да се занимават с проектиране на чипове в тази страна, вместо да разработват поредното приложение или поредния софтуер за изкуствен интелект“, казва Диърдър Ханфорд, която ръководи новия Национален център за полупроводникови технологии (NSTC), подкрепян от правителството. Според нея администрацията „се опитва да изгради икономика и да генерира иновации“.

Байдън харчи много за научноизследователска и развойна дейност в областта на полупроводниците | Законът за чиповете отделя 11 милиарда долара за осигуряване на технологичното лидерство на САЩ

Парите от Закона за чиповете помогнаха за финансирането на NSTC и на програма, насочена към усъвършенстваните опаковки. Усилията за научноизследователска дейност са отпреди пандемията и са отделни от 39-те милиарда долара за стимулиране на производството на компании като Intel Corp. и Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Тези безвъзмездни средства са само първата стъпка към поддържане на американската икономика в сферата на чиповете в добро състояние, каза Даниел Бергер, заместник-директор на отдела за опаковане на търговията. „Програмата за научноизследователска дейност, в която участвам, има за цел да я поддържа, да я задържи тук“, каза той.

Министерството вече е финансирало някои първоначални проекти в областта на метрологията или науката за измервания. Длъжностните лица планират да създадат пилотно съоръжение за преминаване към нови технологии за опаковане за широкомащабно производство, както и програми за развитие на работната сила. Ще бъде създаден и производствен институт на стойност 200 млн. долара, който ще се фокусира върху създаването на дигитални близнаци - създаването на виртуални модели на физически компоненти. В близко бъдеще ще бъде възможно приемането на заявки за финансиране на този институт, каза служител на търговския отдел.

Но ключови индустриални и академични кръгове предупреждават, че агенцията рискува да подкопае собствените си цели. Новите насоки ще позволят на федералното правителство да поеме патенти, разработени с помощта на долари на данъкоплатците - и да лицензира тези изобретения на друг субект. Това е противоречив подход.

Тази така наречена рамка, представена през декември, бе създадена в резултат на усилията за намаляване на цените на лекарствата. Но тя засяга всички научноизследователски дейности, финансирани от федералния бюджет, казва Джо Алън, изпълнителен директор на Коалицията „Бей-Доул“, наименувана на закона от 1980 г., който позволява на организациите да притежават и патентоват научни изследвания, подкрепени с публични средства.

Националната асоциация на производителите пише, че предложените политики ще „подкопаят интереса“ към програмите за научноизследователска дейност по Закона за чиповете „в момент, когато Китай си е поставил за цел да стане лидер в областта на продуктите и технологиите на бъдещето“. Националната асоциация за рисков капитал заяви, че „рисковите инвеститори поставят под въпрос участието си и инвестициите си в програми, създадени по силата на Вашия основен закон“.

Тези настроения бяха подкрепени от Технологичните съвети на Северна Америка, Университета Дюк и Фондацията за иновации към Държавния университет в Охайо - водещото училище в близост до предложения масивен завод на Intel.

Средства по американския закон за чиповете | Финансиране, разрешено съгласно закона от 2022 г.

Представител на Министерството на търговията заяви, че е забелязан „значителен интерес от страна на индустрията и академичните среди към осигуряването на финансиране по програмата Chips и постигането на нейните цели, включително спазването на изискванията за публично финансиране“.

Първоначално министерството възнамеряваше да допълни инвестицията си от 11 млрд. долара с отделна програма за търговска научноизследователска дейност, като използва средствата от 39 млрд. долара за производствени субсидии.

Но тези планове бяха замразени, след като Пентагонът се оттегли от споразумение за влагане на 2,5 млрд. долара във военни чипове. Конгресът нареди на Министерството на търговията да покрие само този недостиг на средства. Според хора, запознати с темата, това предизвика суматоха, която продължи седмица, тъй като служителите са се опитвали да преразпределят средствата за стимулиране.

В крайна сметка те решиха да се откажат от програмата за търговска научноизследователска  дейност, позовавайки се на „последните указания на Конгреса в последния закон за бюджетните кредити“ - и на факта, че финансирането по Закона за чиповете вече е недостатъчно, за да покрие огромното търсене.

САЩ отпускат пари в подкрепа на полупроводниците | Повече от 600 фирми се борят за субсидии в размер на 39 милиарда долара по Закона за чиповете

Това доведе до известни затруднения в производството на чипове. Applied Materials Inc., най-големият американски производител на полупроводниково оборудване, преразглежда планираната инвестиция в научноизследователска дейност в Силициевата долина в размер на 4 млрд. долара, съобщи San Francisco Chronicle. Компанията заяви, че насърчава администрацията на Байдън и Конгреса да намерят път за финансиране на търговската научноизследователска дейност със Закона за чиповете.

„Без силна и стабилна подкрепа за търговската научноизследователска дейност рискуваме нашето световно лидерство и способността ни да изпреварваме чуждестранните си конкуренти в полупроводниковата индустрия“, се казва в изявлението на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм и сенатора Алекс Падила. Фондът за научноизследователска дейност в размер на 11 млрд. долара „не може да замени преките търговски инвестиции“.