Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Samsung отчита 96% ръст на приходите от чипове с памет за 1-вото тримесечие

Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт" 30.04.2024 г.

11:26 | 30 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics записа отлично първо тримесечие, като отбелязва ръст на приходите от чипове с памет с 96% и прогнозира, че търсенето на продукти с изкуствен интелект ще остане значително и ще увеличи продажбите на неговите чипове от висок клас. Tова коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Оптимистичната прогноза на най-големия в света производител на чипове с памет изпрати цената на акциите му с 1,8% нагоре днес, след като Samsung отчете над 10-кратен ръст на оперативната печалба за първото тримесечие.

От началото на годината акциите на компанията са отстъпили с 0,8%, изоставайки от 24-процентния ръст на SK Hynix, докато гигантът се опитва да настигне своя по-малък конкурент в доставките на висок клас чипове.

Samsung заяви, че този месец е започнала масово производство на най-новите си HBM полупроводници, които да се ползват в чипове за генеративен изкуствен интелект, наречени 8-слойни HBM3E. Компанията се опитва да се възползва от AI бума, помогнал на SK Hynix, която е основен доставчик на HBM3 чипове към Nvidia.

Samsung твърди, че планира да произвежда 12-слойна версия през второто тримесечие и очаква най-новите HBM3E продукти да отговарят за две трети от HBM производството ѝ до края на годината.

Анализатори твърдят, че тези цели са доста агресивни.

Приходите на южнокорейската компания за първото тримесечие са нараснали с 13 на сто до 719 трлн. вона (52,14 млрд. долара), включително компанията е записала 96% ръст на приходите от чипове с памет до 17,49 трлн. вона, след като цените започнаха да растат значително след големия спад, който имаха по-рано. Поскъпването им отчасти се дължи и на бума на изкуствения интелект.

Оперативната печалба е нараснала до 6,6 трлн. вона за периода от януари до март, което е значително над записаните 640 млрд. вона година по-рано. Това е най-високата оперативна печалба на компанията от третото тримесечие на 2022 г.

Подразделението за чипове традиционно е особено печеливш бизнес за Samsung, който носи около две трети от нейната оперативна печалба, като сега е генерирало печалба от 1,91 трлн. вона за тримесечието. За сравнение, година по-рано то отчете загуба от 4,58 трлн. вона. Това е първата печалба от третото тримесечие на 2022 г.

Цените на NAND флаш чиповете, ползвани за съхранение на данни, са се увеличили с 23-28% през първото тримесечие спрямо предходното, докато DRAM чиповете, ползвани в технологични устройства, са записали ръст на цените от около 20%, сочат данни на TrendForce.

Бизнесът с мобилни устройства на Samsung има оперативна печалба от 3,51 трлн. вона през първото тримесечие, което е под 3,94 трлн. вона година по-рано.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.