Европейските мита за китайски електромобили - кой печели и кой губи?

Дани Лий, Bloomberg

14:00 | 13 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Дани, разкажете ни повече кои са печелившите и губещите от това обявление?

Има няколко печеливши от това – най-продаваната китайска марка коли – BYD. На тях им бяха наложени най-малко количество допълнителни мита вчера, така че акциите им реагираха много по-добре, отколкото тези на конкурентите им – повишиха се с 1.8% в Хонконг по-рано в четвъртък.

Други реагираха не толкова добре. На SAIC Motors беше наложен най-голям набор от допълнителни мита. Техните акции рязко паднаха с 1.3%. Очевидно има ясно разделение между онези, които са победители и тези, които са губещи.

Това не е изненадващо, но предвид че очаквахме дори по-голям набор мита да бъдат наложени върху тези марки, очевидно резултатът е по-скоро положителен за BYD и не толкова много за останалите. Невероятно е да се види какво се разиграва тук в резултат на това.

Много е интересен фактът, че акциите на някои от тези производители на електромобили са се повишили. Следващият въпрос е как точно се очаква Китай да отвърне на удара? Могат ли да наложат собствени мита на част от тези европейски производители на коли?

Това е доста чувствителна тема за чуждестранните производители на автомобили, особено за Германия, където са големите марки като BMW и Mercedes. Те разчитат много на Китай за приходите си, така че ще наблюдаваме внимателно за да видим как Китай ще отвърне на това.

За момента Китай критикува типичната протекционистка политика, която Брюксел следва с налагането на тези допълнителни мита. Китай предупредиха, че може да наложат мита или да започнат разследване върху млекопреработвателната промишленост и авиационния сектор.

Това очевидно са неща, които не им харесват. Очевидно е, че лобистките усилия преди обявлението вчера не са дали резултат. Така че ни остава да се чудим какво ще се случи след това и дали ще видим увеличаване на търговското напрежение между две от най-големите икономики в света.