Toyota срещу Tesla: Бавният път към успеха при електромобилите

Докато Tesla и BYD се гонят една друга, японският автомобилен производител се ориентира в "капана на пионера"

19:03 | 18 май 2024
Автор: Тим Кълпан
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

За да получите представа как Toyota Motor Corp. гледа на бизнеса с електрически превозни средства, просто погледнете как отчита продажбите на автомобили. Видно в разбивката е категорията на електрифицираните превозни средства, която след това е разделена на подкатегории: хибриди, plug-in хибриди, електрически превозни средства с батерии и модели с горивни клетки.

За повечето производители на електромобили превозните средства на батерии са единствените, които имат значение. Tesla Inc., например, доставя изключително BEV. Според нея и за много последователи превозното средство трябва да има батерия и да се зарежда изключително от външен източник на електричество, за да спечели този префикс „E“. Неговият най-близък съперник, BYD Co., напусна пазара на автомобили с двигатели с вътрешно горене през 2022 г. и миналата година произведе приблизително равно количество акумулаторни и хибридни леки автомобили.

За Toyota цифрите са значително различни. Само 37% от превозните средства, продадени през миналата фискална година, са били електрифицирани спрямо 30% предходната година. Но пуристите посочват ярък факт: само 1,1% от продажбите на автомобили на дребно са били електрически с батерии. Тази голяма разлика произтича от решението на Toyota да етикетира дори задвижваните с бензин електромобили като „електрически задвижвани“. Това може да е объркващо, но не е напълно невярно. Хибридите използват двигател с вътрешно горене, за да генерират електричество, което след това захранва двигателите. Plug-in хибридите разделят разликата, като предлагат както бензин, така и захранване от мрежата.

Причината на Toyota е, че с продажбата на милиони хибриди до момента, които са по-лесно възприети от потребителите отколкото електромобилите, тя е направила толкова, колкото всеки друг, за намаляване на въглеродния диоксид. „Някои хора критикуват хибридите, защото имат двигатели, но количеството CO2 емисии, намалено от тези хибриди, е еквивалентно на 3 милиона BEV“, каза председателят Акио Тойода в подкаст на компанията, публикуван през април.

Като се има предвид, че в частност Япония извлича по-голямата част от електроенергията си от изкопаеми горива, Тойода твърди, че директното преминаване към електрическо зареждане не е непременно по-чисто. Това е валидна точка, макар и такава, с която пуристите на EV не са съгласни.

И все пак причината на Toyota да налага хибридите вместо чисто електрическите модели може да е по-малко заради мръсните генератори на електроенергия, които все още населяват планетата, а повече заради основите на пазарните сили. Въпреки цялата шумотевица около електромобилите, особено в Китай, повечето потребители в световен мащаб не са готови да направят промяната. Тревожността за пробега е сред основните причини, установи Consumer Reports, тъй като шофьорите са уверени, че винаги има бензиностанция под ръка, но се притесняват, че липсват места за зареждане. Те имат причина за безпокойство – според едно проучване в САЩ има пет пъти повече бензинови помпи, отколкото зарядни за електромобили.

Така че, вместо да проповядва на нежелаещите клиенти, Toyota позволява на купувачите на автомобили да потопят пръстите си в по-екологични води чрез хибридни автомобили. Но все още иска кредит за продажба на електрифицирани модели.

Позицията на повечето хора по този въпрос е по-скоро философска, отколкото екологична: хибридите наистина изгарят изкопаеми горива, но все пак са по-добри от моделите, изцяло с ДВГ, и произвеждат по-ниски емисии от електрическите превозни средства с батерии, зареждани от електроцентрали, захранвани с въглища. Факторът на колебание е чистотата на електроснабдяването на региона.

Стратегията на Toyota може да се окаже по-мъдрият избор. Първоначално изглежда, че японската компания възприема подход на изчакване и има елемент от това. И все пак ръководителите със сигурност ще знаят, че пътят към изцяло електрическо бъдеще е осеян с неуспешни стартъпи за EV, както и със забавяния на продукти и отменени проекти.

В аналите на автомобилната история ранни имена като Butler, Elmore, и Armstrong Electric – една от първите компании за EV – са забравени. Основателите на MySpace, Friendster и Pets.com ще знаят, че има малко предимство да си първи. По същия начин мнозина ще си спомнят за съжаление своите мобилни телефони Nokia Oyj и ще се чудят защо финландският гигант не успя да се адаптира към ерата на смартфоните.

Десетилетното господство на Toyota в глобалната автомобилна индустрия не идва от някакво предимство на първия. Компанията не е изобретила автомобили или двигатели с вътрешно горене и не е основният привърженик на производството точно навреме – Ford Motor Co. беше десетилетия напред в това отношение. Вместо това, японският автомобилен гигант се изкачи до известност чрез методичен подход към разработването на превозни средства и двигатели, приспособяване към продуктовия пазар, както и ефективно производство и продажби.

Преминавайки бавно към електромобилите, Toyota може да заобиколи „капана на пионера“. Съществува риск търпеливият подход да пропусне част или целия процъфтяващ пазар за електромобили, особено след като Tesla и BYD стремглаво навлязоха в продуктова категория, дори преди потребителите да са готови. Ако това се случи, може да сподели съдбата на Nokia. От друга страна, влизането в историята като MySpace на автомобилите също не е място, което иска да бъде.

Тим Кълпан е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ технологиите в Азия. Преди това той e бил технологичен репортер за Bloomberg News.