Търговската война за чисти технологии показва как се разпадат империите

Хегемонията на САЩ може да бъде трудна за поддържане. Ще бъде почти невъзможно, ако се оттегли в изолационистка черупка

08:02 | 8 май 2024
Автор: Дейвид Фиклинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Как една велика търговска нация се справя с осъзнаването, че нейните славни дни са свършили?

За първата държава, поела по този път – Великобритания – резултатът беше криза на идентичността, която продължава след повече от век. Докато САЩ спират на същия кръстопът, те трябва да обмислят дали свободната търговия или протекционизмът обещават по-проспериращ път.

Съчетанието на производствената мощ и отворената търговия на Обединеното кралство го превръща в най-изявената сила на 19 век. До последните десетилетия на века тя представлява около една четвърт от световното промишлено производство. Под фурнира на имперската увереност обаче се крият дълбоки тревоги, благодарение на възхода на нови сили.

В Чикаго Юниън Сток Ярдс се простира на площ, наполовина по-малка от старото Лондонско сити, наема десетки хиляди и преработва достатъчно месо, за да изхрани 80% от населението на Америка. Хенри Форд копира иновациите на производствената линия на кланиците в Детройт, за да построи заводи за автомобили в мащаб, какъвто светът никога не е виждал. В Лудвигсхафен, южно от Франкфурт, Великобритания загуби ранното си лидерство в химикалите от BASF SE, чиито огромни интегрирани заводи осигуриха на Германия почти монопол до 1900 г.

Джоузеф Чембърлейн, който напусна най-големия бизнес за производство на винтове в света, преди да загуби позиции от американски и германски конкуренти, и след се превърна в един от най-влиятелните британски политици, видя отговора в отстъплението от традициите на свободната търговия на империята. „Тарифи! Те са политиката на бъдещето и на близкото бъдеще“, каза той на вечеря на колеги от парламента през 1902 г.

Произтичащата от това политика беше Imperial Preference, която обещаваше да наложи високи данъци върху вноса извън империята. Това беше доминираща политическа тенденция, докато Втората световна война не разби претенциите на Великобритания за глобална хегемония. Оттогава сянката ѝ падна върху измъчените отношения на Обединеното кралство с търговския блок на Европейския съюз.

Паралелите с днешна Америка, която се сблъсква с производствената мощ на Китай, са поразителни. Както в късна викторианска Великобритания, доминираща сила се сблъсква със съперник, който е по-добре надарен със земя и труд и бързо наваксва по отношение на капитал. Освен това Китай е готов да инвестира и да строи в мащаб, който надхвърля конкуренцията. Подобно на Хенри Форд, който консолидира всеки процес в своя огромен комплекс River Rouge и дори се опита да притежава въглищни мини, рудници за желязна руда и каучукови плантации, за да доставя суровини, доминацията на Китай във веригата за доставки на чисти технологии изглежда почти абсолютна.

Китай произвежда 84% от слънчевите модули в света и 86% от своите литиево-йонни батерии, както и 67% от гондолите, които свързват лопатките на вятърните турбини с техните кули, и 70% от електролизарите за производство на зелен водород, според BloombergNEF. Около 60% от електрическите превозни средства в света са били продадени в Китай миналата година, според Международната агенция по енергетика.

Износът на нейните евтини, висококачествени автомобили вече тресе световната автомобилна индустрия, предизвиквайки нарастващи страхове във Вашингтон, че ще изпреварят местните играчи.

„Ние се противопоставяме на нечестната икономическа практика на китайското правителство и индустриалния свръхкапацитет“, каза президентът Джо Байдън пред аудитория от стоманодобивни работници в Питсбърг на 17 април, обещавайки по-високи мита върху китайските метали и корабостроенето. „Ние сме в по-силна позиция да спечелим икономическата конкуренция на 21 век срещу Китай.“

Предстои да видим дали е така.

Опитът на Великобритания да използва търговията, за да спечели икономическата надпревара от миналия век, беше кратък. Имперските преференции бяха само политика от 1932 г. (когато страната въведе 10% всеобхватна тарифа, странно подобна на ставката, предлагана сега от Доналд Тръмп) до ерата на либерализацията, последвала Втората световна война. Въпреки всичките тревоги от началото на 20-ти век, Обединеното кралство остава една от петте най-големи производствени сили заедно с Франция и след САЩ, Япония и Германия до 2000-те години, когато първо Китай и Италия, а след това Южна Корея, Индия, Мексико и Русия я изпреварват.

Съдбата на нациите, които се ангажираха по-твърдо с протекционизма, беше по-малко прощаваща. Страните от Латинска Америка започнаха следвоенната ера по-богати от повечето си азиатски партньори и въведоха високи мита като начин за изграждане на местни индустрии в контраст с подхода на свободна търговия на Сингапур, Хонконг, Тайван и Южна Корея. Резултатът беше склеротизиране на производствените сектори, растеж, който се разпръсна след първоначалния изблик на ентусиазъм, и дългово бреме, което се задържа десетилетия.

САЩ няма да тръгнат по толкова мрачен път. Нейното население, изобилие от ресурси, капитал и технологичен опит ще я превърнат в страна от топ три, според всички правдоподобни прогнози. Но ситуацията в зората на колониалната ера през 1750 г., когато Индия на Моголската династия и Китай на династията Цин представляват повече от една четвърт от световното промишлено производство, изглежда много по-правдоподобен изход за 21 век от този, при който протекционизмът в една велика сила отрязва друг от останалия свят.

Хегемонията на Вашингтон може да бъде по-трудна за поддържане в бъдеще, в което индустриални икономики с големина на множество континенти се борят за надмощие. Все пак ще бъде почти невъзможно, ако Америка се оттегли в изолационистка черупка.

Дейвид Фиклинг е колумнист на Bloomberg, който се занимава с енергетика и суровини. Преди това е работил за Bloomberg News, Wall Street Journal и Financial Times.