Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Все повече американци възприемат Китай като враг, сочи проучване на Pew

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 02.05.2024 г.

12:00 | 2 май 2024
Обновен: 12:06 | 2 май 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американците все повече гледат на Китай като на свой враг. Повечето от тях смятат, че ограничаването на властта и влиянието на Пекин трябва да бъде основен външнополитически приоритет на САЩ, сочи проучване на Pew Research Center. Това коментира редакторът Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Около 42% от анкетираните определят Китай като противник на САЩ - най-големият дял, откакто центърът започна да задава този въпрос през 2021 г., и увеличение с четири процентни пункта спрямо миналата година. 

Други 50% от американците определят Китай като конкурент, което е малко по-малко в сравнение с предходната година. Само 6% чувстват САЩ като партньор.

Констатациите идват в момент, когато Вашингтон и Пекин продължават да спорят по въпроси, включващи търговията, свръхкапацитета и Южнокитайско море, дори когато отношенията като цяло се стабилизират. Очаква се президентските избори в САЩ през тази година също да внесат сътресения. През последните седмици президентът Джо Байдън нарече Китай "ксенофобски", обеща да утрои митата върху износа на някои китайски метали и подписа закон, който може да доведе до забрана в цялата страна на приложението TikTok. 

Проучването сред повече от 3600 пълнолетни американци установи също, че 81% имат неблагоприятно мнение за Китай - с два процентни пункта по-малко в сравнение с година по-рано.

Наскоро САЩ обявиха санкции срещу близо 300 компании и физически лица, включително в Китай и Обединените арабски емирства, за предполагаема подкрепа на руската инвазия в Украйна. Според Министерството на финансите на САЩ сред китайските фирми са базираната в Хонконг Finder Technology Ltd., която е обвинена в износ на 293 доставки на части за дронове и друга електроника, Juhang Aviation Technology Shenzhen Co, която е обвинена в предоставяне на Русия на витла за дронове, заглушители на сигнали, сензори и двигатели. 

Министерството на финансите за първи път набеляза и производители и доставчици на памучна целулоза и нитроцелулоза, които са предшестващи продукти за производство на барут, ракетно гориво и други взривни вещества. За участие в търговията с тези материали бяха наложени санкции на редица руски и китайски дружества.

Този ход идва малко след като министърът на финансите Джанет Йелън предупреди китайските официални лица, че САЩ ще предприемат действия срещу всички фирми, които подпомагат усилията на Русия в областта на военните поръчки.

Министерството на финансите санкционира и базираната в ОАЕ Albait Al Khaleeje General Trading LLC за това, че е действала като канал за доставка на санкционирани стоки за Русия. Според министерството дружеството, което се рекламира като износител на автомобилни части, е участвало в повече от 6800 доставки за руски клиенти.

Отделно от това Държавният департамент наложи санкции и на компании и физически лица, които според него са участвали в заобикаляне на санкциите или в подкрепа на руските програми за химически и биологични оръжия.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.