САЩ и Филипините искат да ограничат водещата ролята на Китай в добива на никел

Пазарът на никел е в хаос след интензивни китайски инвестиции в Индонезия - най-големият доставчик на метала

20:30 | 1 май 2024
Обновен: 09:12 | 2 май 2024
Автор: Питър Мартин ,Дженифър Джейкъбс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ и Филипините обсъждат начини да попречат на Китай да заеме водеща роля в преработката на никел в югоизточната азиатска страна - ключов доставчик на метала, който е от решаващо значение за батериите на електрическите превозни средства. Според запознати с темата, една от разглежданите мерки е възможно тристранно споразумение, чрез което Филипините ще доставят суровини за никел, САЩ ще предоставят финансиране, а трета страна като Япония, Южна Корея или Австралия ще предложи технологията, необходима за топене и рафиниране.

Разговорите с Филипините - вторият по големина производител на никел в света - са все още в начален етап, като все още предстои да бъдат уточнени ключови елементи на потенциалната сделка, включително дали САЩ ще могат да осигурят финансиране, заявиха лицата, които помолиха за анонимност. „Филипините са готови да си партнират с всички държави, които се стремят към енергийна сигурност в един нисковъглероден свят“, заяви в текстово съобщение министърът на околната среда и природните ресурси на страната Мария Антония Юло Лойзага. „Те трябва да извършват отговорен добив и да развиват глобалната ни конкурентоспособност, като инвестират в преработка на сушата“. Говорителите на Белия дом не отговориха веднага на искането за коментар.

Дискусиите се провеждат на фона на нарастващата загриженост на Вашингтон относно доминиращата позиция на Китай в преработката на никел в Индонезия, която е най-големият доставчик на този важен минерал. Според прогнозите на BloombergNEF първичното търсене на метала, който традиционно се използва за производство на неръждаема стомана, ще нарасне с около една трета до 4,4 млн. тона годишно до 2030 г.

Според официални представители на САЩ никелът е от решаващо значение за стремежа на президента Джо Байдън за преход към зелена енергия, а потенциалното партньорство е сред мерките, които се предприемат за намаляване на зависимостта от минерали, произвеждани в Китай, които са от първостепенно значение. Според прогнозите на BNEF до края на десетилетието литиево-йонните батерии ще представляват около 28% от търсенето на никел.

Разговорите се провеждат в момент, когато световният пазар на никел е в хаос след наплива на нови доставки от Индонезия - резултат от огромни китайски инвестиции и значителни технологични пробиви. Мините в целия свят са застрашени от затваряне, а други искат помощ от държавата или ще фалират. Мащабът на пазарния срив накара някои представители на индустрията да се запитат дали има бъдеще за повечето мини извън Индонезия, докато доминиращата роля на Китай в преработвателния сектор на страната също породи опасения относно надеждността на доставките.

Филипините планират да разширят добива на никел въпреки глобалния излишък, а в момента се добиват по-малко от 3% от 9 млн. хектара (22,2 млн. акра) земя, определени от правителството като съдържащи високи запаси от минерали. Миньорите във страната са подтиквани да инвестират в преработвателни съоръжения, които могат да доставят продукти с по-висока стойност, вместо просто да изпращат необработена желязна руда. Понастоящем има само два завода за преработка на никел, и двата управлявани от Nickel Asia Corp., която е частично собственост на японската Sumitomo Metal Mining Co.

Филипинитие обмислят да последват примера на Индонезия, като обложи с данък износа на никелова руда, за да привлече инвестиции в заводи за преработка.