От зелената мания до спасителните програми, никеловата индустрия претърпява крах

Цените на метала се сринаха с над 40% и повече от 60% от глобалната индустрия губи пари при текущите нива

15:05 | 4 февруари 2024
Автор: Томас Бишовел
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Само преди 18 месеца най-голямата минна компания в света беше в треска за никел. BHP Group, с много шум, сключи сделка с Tesla Inc., за да я снабди с решаващата съставка за електрически превозни средства. Компанията се готвеше за битка срещу австралийския милиардер Андрю Форест за контрол над една от най-перспективните мини в света.

За BHP никелът предложи ярко бъдеще. Ръководството му бе определило материала като ключов стълб на растежа, ориентирана към бъдещето суровина, която щеше помогне да компенсира излизането от изкопаемите горива и да позволи на гиганта да се включи в новото търсене, водено от световната надпревара за декарбонизация.

И все пак нещата бързо се влошиха за BHP и други минни компании. Пазарът на никел беше хвърлен в хаос след потопа от нови доставки от Индонезия - резултат от огромни китайски инвестиции и големи технологични пробиви. Мините по света сега са изложени на риск от затваряне, други искат държавна помощ или фалират. BHP, например, сега претегля бъдещето на своята водеща мина Nickel West в Австралия.

Доскоро много от най-големите имена в индустрията не можеха да бъдат по-позитивно настроени по отношение на перспективите за никела. Някога скучният метал, традиционно използван за производството на неръждаема стомана, е решаваща съставка за батериите за електрически превозни средства. Беше прогнозиран недостиг на доставки за години напред и минните компании се възползваха от страхотна възможност да подобрят своите екологични качества.

Традиционно никелът е разделен на две категории: нисък клас за производство на неръждаема стомана и висок клас за батерии. Огромната индонезийска експанзия на нискокачествено производство доведе до излишък, но иновациите в обработката позволиха това пренасищане да бъде рафинирано във висококачествен продукт, който навлиза на пазара на батерии.

В резултат на това цените на метала се сринаха с над 40% спрямо предходната година, добавяйки препятствия на пазар, който също се колебае от слабо търсене и постоянни опасения за китайската икономика. Анализаторите на Macquarie изчисляват, че повече от 60% от глобалната индустрия губи пари при текущи цени.

Мащабът на колапса накара някои в индустрията да се запитат дали има бъдеще за повечето никелови мини извън Индонезия. Това също засилва опасенията сред американските и европейските политици относно контрола на Китай върху ключови суровини, като неговите компании водят голяма част от производството на Индонезия.

„След като наблюдавахме прилива в света на никела в продължение на повече от година – с намаляването наполовина на цената – сега някои активи с висока цена са застрашени“, каза Том Прайс, ръководител на стратегията за суровини в Liberum Capital Ltd. Той добави, че мините в Западна Австралия и френската територия Нова Каледония вероятно ще бъдат най-уязвими.

В Нова Каледония - островната верига в южната част на Тихия океан, която някога се смяташе за бъдещето на производството на никел - френското правителство беше принудено да се намеси, за да поддържа работата на мини и заводи, които са от съществено значение за икономиката на територията. Длъжностни лица се срещнаха с ключови акционери на три преработвателни предприятия, за да постигнат спасителна сделка, без пробив досега.

В допълнение към прегледа на BHP на никеловите активи там, Panoramic Resources Ltd. спира ключов рудник, след като влезе в процес на доброволна национализация в края на миналата година, когато не успя да намери купувач или партньор. Един обект на IGO Ltd. ще бъде затворен, както и някои, управлявани от Wyloo Metals Pty Ltd. на магната Андрю Форест и First Quantum Minerals Ltd.

Производителите в Западна Австралия също се обръщат за помощ към властите. На кризисна среща в края на миналия месец миньорите поискаха от федералното правителство да предостави данъчни кредити за обработка надолу по веригата.

Но дори и с оттегляне на производството, те едва ли ще осигурят непосредствена подкрепа за цените на никела, според Алън Рей Рестауро, анализатор в BloombergNEF.

„Предвижда се потокът от доставки от Индонезия да продължи да упражнява натиск върху цените през 2024 г."

Това е така, защото индонезийското производство - което вече представлява половината от световното предлагане - може да се окаже по-устойчиво на съкращения на производството. Държавата от Югоизточна Азия се превърна в глобален никелов център след милиарди долари инвестиции в ефективни заводи, които се възползват от евтина работна ръка, евтина енергия и лесно достъпни суровини.

Все пак бързото разрастване на страната предизвика критики. Голяма част от производството му идва от енергия, захранвана с въглища, което му дава по-високи емисии на тон от конкурентните производители, а бързото му разрастване ерозира тропическите гори.

Производители като BHP вместо това разтръбиха, че купувачите, които плащат премия за така наречения зелен никел, ще помогнат за повишаване на цените. Досега обаче има малко доказателства за това.

Компанията призна в края на миналата година, че производителите на автомобили са щастливи да купуват индонезийски никел, предполагайки, че няма да има някакво облекчение за миньорите другаде в скоро време.

„Какво може да спре тези затваряния на мини и проекти? Очевидно трайно покачване на цените на никела“, каза Прайс от Liberum. „Обикновено само възстановяване на търсенето на никел може да постигне това.“