Сривът на цената на никела засилва контрола на Индонезия върху доставките

Металът, използван в неръждаемата стомана и батериите на електрическите превозни средства, е поевтинял с повече от 40% в сравнение с предишната година

10:03 | 24 януари 2024
Автор: Ани Лий
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Продължителният спад на цените на никела е стрес за производителите по целия свят, което поражда перспективата за мащабно затваряне на мини, което ще задълбочи доминиращата роля на Индонезия в световното предлагане.

Металът, използван в неръждаемата стомана и батериите на електрическите превозни средства, е поевтинял с повече от 40% в сравнение с предишната година на фона на нарастващото пренасищане в световен мащаб. Това оказва натиск върху операциите с по-високи разходи и може да представлява най-голям риск за новите проекти извън Индонезия.

Засега основните жертви са в Австралия. В понеделник производителят на никел Wyloo Metals Pty Ltd., собственост на милиардера Андрю Форест, заяви, че затваря мините си. Миналата седмица BHP Group Ltd. предупреди за перспективите на своята дейност в Nickel West, а First Quantum Minerals Ltd. спря работа в една мина.


Спадът на никела до най-ниското ниво от 2021 г. насам е изпитание за производителите

Но производството в Индонезия, която вече осигурява половината от световното предлагане, може да се окаже по-устойчиво на съкращенията на добива. Страната от Югоизточна Азия се превърна в световен център за производство на никел след милиарди долари инвестиции в ефективни заводи, които се възползват от евтината работна ръка, евтината енергия и леснодостъпните суровини.

"Индонезийските проекти са по-гъвкави при поемането на въздействието на по-ниските цени на никела", каза Алън Рей Ресторо, анализатор в BloombergNEF. Това означава, че цялостното предлагане в световен мащаб ще продължи да се увеличава въпреки ограничаването на производството в други страни, каза той.

Ниски цени

Напливът от нови доставки от Индонезия през последните две години надхвърли търсенето в момент, когато пазарите на метали са подложени на натиск от свиващата се световна икономика. За никела по-мекият ръст на търсенето от сектора на електрическите превозни средства също е насрещен вятър, а цените наскоро се търгуваха близо до 16 000 щатски долара за тон, което е близо до най-ниското им ниво от 2021 г. насам.

Мината Avebury на Mallee Resources Ltd. в Тасмания, както и проект на IGO Ltd. също са изложени на риск, според BloombergNEF. На обажданията до двете фирми не беше отговорено веднага.

BHP заяви в четвъртък, че преразглежда дейността на Nickel West и може да бъде принудена да намали стойността на активите. First Quantum съобщи, че ще преустанови дейността на никеловия си завод Ravensthorpe в Западна Австралия и ще съкрати една трета от работната си сила, докато Forrest's Wyloo затваря мините край Камбалда. Всички обвиняват ниските цени.

Citigroup Inc. смята, че през следващите три месеца никелът ще поевтинее до 15 500 долара за тон. Наскоро банката намали прогнозата си за средните цени през това тримесечие от 18 000 долара за тон на 16 000 долара за тон.

Със сигурност Индонезия има своите несигурности. Инцидентът през декември, при който загинаха 21 души, предизвика призиви в страната за по-строго регулиране на никеловата индустрия преди президентските избори следващия месец. Един от тримата кандидати за вицепрезидент разкритикува начина, по който действащото правителство управлява сектора, по време на телевизионен дебат в неделя.

Времена за тестове

Съобщенията на BHP и First Quantum допълват други признаци на стрес. През септември Glencore заяви, че ще продължи да финансира изпитващата затруднения мина Koniambo Nickel само до следващия месец. Заводите за никел във френската територия Нова Каледония са изложени на риск от затваряне, заяви френското правителство миналата година.

"Все още има много доставки от Индонезия и ще трябва цените на никела да се понижат, за да се ограничи ръстът на доставките в Индонезия", каза Нихил Шах, главен анализатор за цветни метали в CRU Group.


На батериите се падат близо 17% от търсенето на никел/Делът бързо нараства през последните години с увеличаването на производството на електрически превозни средства

Неволите на никела отразяват динамиката на други пазари на материали за батерии, където цените спаднаха след изненадващо силен ръст на предлагането. Търсенето на никел и кобалт също пострада, тъй като производителите на електрически превозни средства възприеха видове батерии, които не използват нито един от тях.

Въпреки възможността за по-нататъшно намаляване на доставките от мините, през тази година пазарът ще остане в излишък, като се има предвид по-голямото производство на първичен никел от Индонезия и Китай, каза Джейсън Сапор, старши анализатор в S&P Global Commodity Insights.

"Очакваме цените на никела да останат потиснати през тази година", каза Сапор.