Индонезия заяви, че доставките ѝ на никел ще поддържат ниски световни цени

Цените на никела се сринаха с около 45% през миналата година и за кратко паднаха под 16 000 долара за тон по-рано този месец, тъй като търсенето се сви

11:13 | 29 февруари 2024
Обновен: 11:45 | 29 февруари 2024
Автор: Еди Спенс,Еко Листийорини
Източник: Bloomberg L.P.
Източник: Bloomberg L.P.

Индонезия, най-големият износител на никел в света, има отрезвяващо послание за изпитващите затруднения производители на метала използван в батерии в други страни: не очаквайте значимо съживяване на цените.

Септиан Харио Сето, правителствен служител, който наблюдава бума на преработката на никел в Индонезия, казва, че цените на Лондонската борса за метали едва ли ще се повишат много над 18 000 долара за тон. Според него държавата от Югоизточна Азия ще гарантира, че пазарът ще остане добре снабден, за да се запазят по-ниски разходите за производителите на електромобили.

Тази концепция трябва да бъде добре разбрана от всички тези производители на никел на други места“, каза Сето, заместник в Координационното министерство по морските въпроси и инвестициите, в интервю в сряда. „Целта на правителството е да намери равновесие, така че търсенето на никел, особено за електрическите превозни средства, да бъде добре задоволено.

Цените на никела се сринаха с около 45% през миналата година и за кратко паднаха под 16 000 долара за тон по-рано този месец, тъй като търсенето се сви, а предлагането от Индонезия нарасна до над 50% от общото количество в световен мащаб. Почти половината от всички операции с никел в света са нерентабилни при последните нива, което принуди миньорите в Австралия и Нова Каледония да обмислят окончателно затваряне.

Слаба цена на никела

Цените трябва да се задържат над 15 000 долара за тон, каза Сето, тъй като индонезийските металургични предприятия ще бъдат принудени да намалят производството под това ниво. В четвъртък никелът поскъпна с 0,4% до 17 670 долара за тон на Лондонска борса за метали към 10:23 ч. в Шанхай, близо до тримесечен връх.

Въпреки че цените на метала за батерии спадат, търсенето все пак би трябвало да се увеличи в дългосрочен план поради увеличеното потребление на електрически превозни средства. Индонезия, с помощта на китайски компании, вече е предприела стъпки за оползотворяване на този потенциал с нови преработвателни заводи, които произвеждат смесен хидроксиден преципитат или MHP, форма на никел, насочена директно към производителите на автомобили. Джакарта очаква общият капацитет на тези съоръжения да се удвои през следващите три години.

Това би трябвало да е достатъчно, за да се задоволи нарастващото търсене в сектора, казва Сето. Индонезия смята, че запазването на цените за сектора на електрическите превозни средства е от ключово значение, за да се гарантира, че батериите на никелова основа ще останат конкурентоспособни на по-евтините алтернативи, включително литиево-железния фосфат, каза той.

Знаем какво се случи с кобалта преди три-четири години“, каза Сето, визирайки рязкото покачване на цената на метала, което накара купувачите да търсят други възможности. „Трябва да се уверите, че всички в екосистемата имат добра рентабилност, а не прекомерна.

Производството на MHP в Индонезия, чийто лъвски дял идва от съоръжения, собственост на Китай, все повече се обвързва със сделки за изкупуване, допълни още Сето. Производството на химикала е много по-малко въглеродно интензивно от производството на никел за батерии чрез топене на въглища, което формира по-голямата част от капацитета на страната в Югоизточна Азия.

Това е важно за фирмите за електромобили, които се снабдяват с индонезийски никел и искат да запазят своите климатични показатели. Няколко европейски автопроизводители се обръщат агресивно към индонезийските миньори, за да сключат сделки за доставка, казва Сето, като отказва да назове имената на фирмите.

Междувременно американските компании за автомобили са обезпокоени от господстващото положение на китайските компании в световната верига за доставки на батерии. Законът за намаляване на инфлацията предлага щедри субсидии за производството на електромобили, при условие че те не се произвеждат с твърде висок процент китайски компоненти.

Индонезия се стреми да сключи с Вашингтон споразумение за критичните минерали, за да гарантира, че нейният никел играе ключова роля във веригата за доставки на електромобили на американските компании. Джакарта обяви планове за проследяване на рудата, за да успокои опасенията относно спазването на екологичните и трудовите стандарти.

Посланието, което отправяме към САЩ, е, че те не са изправени само пред конкуренцията на Китай за доставките на никел, идващи от Индонезия“, каза Сето. „Те се сблъскват с конкуренция и от страна на своите приятели в Европа.