Алуминият и никела паднаха, след като руските метали избегнаха санкции

Графика на деня, 24.02.2024 г.

10:08 | 24 февруари 2024
Обновен: 10:09 | 24 февруари 2024
Автор: Bloomberg News
Алуминият се плъзга. Руските индустриални метали избегнаха новите санкции на САЩ. Графика: Bloomberg LP
Алуминият се плъзга. Руските индустриални метали избегнаха новите санкции на САЩ. Графика: Bloomberg LP

Алуминият поевтиня, а никелът намали по-ранните си печалби, след като пакетът от американски санкции не наложи сериозни ограничения върху руските индустриални метали.

Обявените в петък действия включваха мерки срещу повече от 500 души и организации, свързани с руската военна машина, но оставиха промишлеността на страната за производство на цветни метали незасегната. Двата метала бяха подкрепени тази седмица от очакванията, че пакетът може да окаже натиск върху доставките.

Никелът, който през тази седмица стабилно поскъпна в очакване на новините за санкциите, намали по-ранния си ръст от 1,2 % и се търгуваше само с 0,3 % по-високо. Алуминият отстъпи с 1,1 % в петък. 

На пазара на алуминий цените достигнаха най-високите си стойности от началото на февруари в сряда, след като по-рано президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ще бъдат наложени нови санкции в отговор на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Последната вълна от мерки на САЩ идва и в навечерието на втората годишнина от нахлуването на Москва в Украйна.

Липсата на нови мерки върна фокуса към основните пазарни показатели.

"Алуминият изтри всички печалби днес следобед, след като тази седмица беше подкрепен от спекулациите за санкции", заяви Ева Мантей, стратег по суровините в ING Groep NV.

"Сега фокусът се връща към проблемите, свързани с търсенето, включително трудния макрофон в Китай и по-високите разходи по заемите, както и несигурния път на цикъла на облекчаване на Федералния резерв на САЩ. Смятаме, че глобалната икономическа несигурност ще продължи да оказва влияние върху перспективите за алуминия."

Никелът все пак бе на път да нарасне с над 6% тази седмица, което е най-големият седмичен напредък от юли насам. Според стоковия стратег на Saxo Bank A/S Оле Хансен отскокът на никела може да е бил подхранван от по-ранно покриване на къси позиции от страна на неправилно настроени хедж фондове.

Все пак този пазар остава със свръхпредлагане, заяви по-рано Мантей.

Руската металургична и минна индустрия избегна общите ограничения до декември миналата година, когато Обединеното кралство - седалището на Лондонската борса за метали - обяви свои собствени ограничения. Но някои потребители и търговци от известно време се въздържат да купуват руски метали, а стъпките на Обединеното кралство само усложниха работата с материали от страната.

Никелът се търгуваше за 17 450 долара за тон на LME в 16:09 ч. лондонско време. Алуминият се понижи с 0,9% до 2 178,50 долара за тон, а медта спадна с 0,4%.