ЕС започва разследване на субсидиите за електромобили в Китай

Китайските производители на автомобили се подготвят да увеличат продажбите си в Европа с редица електрически модели на конкурентни цени.

20:20 | 13 септември 2023
Автор: Кевин Уайтлоу ,Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз започва разследване на китайските субсидии за електрически превозни средства, тъй като блокът се притеснява от способността на своята индустрия да се конкурира. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви проверката в сряда, като заяви, че световният пазар е залят от евтини китайски автомобили.

"Цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява нашия пазар", заяви ръководителят на изпълнителния орган на ЕС в годишната си реч пред Европейския парламент. "И тъй като не приемаме това изкривяване отвътре на нашия пазар, не го приемаме и отвън."

Проверката ще започне въпреки опасенията за ответни мерки от страна на Китай, което е знак за нарастваща тревога относно способността на европейските производители да се конкурират с китайската промишленост. Книжата на китайския лидер в производството на електрически превозни средства BYD Co. увеличиха изоставането си до 2% в Хонконг. Междувременно дяловете на XPeng Inc. поевтиняха с цели 2,8%, а на Li Auto Inc. - с 0,5%.

Индексът Stoxx 600 Automobiles & Parts нарасна с 2,2%, което е най-много в рамките на деня от 27 юли, и е най-добре представящият се подсектор на по-широкия европейски фондов измерител. Акциите на Renault SA добавиха 4,9%, а тези на Volkswagen AG - 2,6%.

Китай е дом на множество производители на електромобили, подкрепяни от правителствени стимули както за индустрията, така и за купувачите, и много от неговите новосъздадени компании все още не са генерирали постоянни печалби.

Увеличаване на продажбите

Китайските производители на автомобили, включително BYD и по-новият участник Nio Inc., се подготвят да увеличат продажбите си в Европа с редица електрически модели на конкурентни цени, които, ако се наложат, ще ударят масови производители като Stellantis NV и Volkswagen. В страната китайските производители на автомобили са подложени на натиск на фона на забавящото се потребителско търсене, което предизвика агресивна ценова война.


Изкачване на BYD на върха в Китай

BYD, която тази година измести Volkswagen от върха на най-продаваната марка автомобили в Китай, е разширила дейността си в около 15 държави в Европа. Нейният кросоувър SUV Atto 3 е най-продаваният електрически автомобил в Швеция през юли. Компанията планира да предлага нови модели, включително седана Seal, чиято цена ще започва от около 45 000 евро в Германия, когато влезе в продажба по-късно тази година. Това го поставя в пряка конкуренция с Model 3 на Tesla и няколко автомобила на Volkswagen.

Като част от амбициозния си план "Зелена сделка" за намаляване на емисиите, ЕС въведе ефективна забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. нататък.

Тази година ЕС направи предварителен преглед на правилата си за държавните помощи, за да се противопостави на огромните субсидии, предоставяни от САЩ и Китай, особено в областта на зелените технологии. Блокът е особено загрижен за икономическите практики на Китай, като призовава Пекин да отвори своя пазар, за да се възстанови балансът в двустранните търговски отношения, и да въведе нови инструменти за справяне с принудителните практики на Китай, насочени към държави, включително Литва.

Разследването на субсидиите за китайските електромобили е победа за френското правителство, което отдавна предупреждава за приток на китайски превозни средства, които подбиват цените на произведените в Европа еквиваленти.

Министерството на финансите вече работи по коригиране на собствените си държавно финансирани бонуси за закупуване на електрически превозни средства във Франция, като целта е да се ограничат субсидиите за превозни средства, оборудвани с батерии, които имат нисък въглероден отпечатък. Но министърът на финансите Бруно Льо Мер заяви, че мярката ще благоприятства европейското производство и ще спре финансирането на заводи в Азия с френски публични средства.

Льо Мер е в Берлин в сряда, за да настоява пред Германия за по-строги мерки за защита на европейската промишленост.

"Сега се нуждаем от европейска индустриална стратегия, която да е много по-активна, много по-иновативна и да защитава в по-голяма степен нашите индустриални интереси спрямо Китай и САЩ", заяви Льо Мер във вторник по френската телевизия LCI. "Нямаме време за губене."

Фон дер Лайен също така ще трябва скоро да реши дали да се придържа към плановете си за въвеждане на мито от следващата година за електромобилите, превозвани между ЕС и Обединеното кралство, което според някои служители и представители на индустрията ще навреди на европейските производители на автомобили и ще засили конкуренцията от Китай.

Въпросът все още се обсъжда вътрешно и предстои да се вземе окончателно решение дали да се отложи този ход, съобщи по-рано агенция Bloomberg.