Великобритания забрани реклами на Shell, Repsol и Petronas заради "зелено измиване"

Обединеното кралство наложи забрана на "подвеждащи" реклами за изкопаеми горива, които наблягат прекалено много на възобновяемите енергийни източници

09:10 | 7 юни 2023
Обновен: 09:10 | 7 юни 2023
Автор: Оливия Рудгард
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Регулаторният орган за реклами в Обединеното кралство предприе мерки срещу това, което смята за " зелено измиване" ("greenwashing") от страна на гиганти в областта на изкопаемите горива. Няколко вестникарски, телевизионни и плакатни реклами на Shell Plc, Repsol SA и Petronas International Corp. бяха забранени в страната заради това, че рекламират инвестиции във възобновяема енергия, без да споменават степента на замърсяващите дейности на всяка от компаниите. 

Предприятията в сектори с високи емисии "трябва да бъдат наистина внимателни" с посланията за околната среда, заяви Гай Паркър, главен изпълнителен директор на британския Орган за рекламни стандарти, в интервю за Bloomberg Green. "Има голяма вероятност да се наложи да добавите известен баланс към рекламите си". 

Всички кампании, към които се насочва ASA, акцентират върху амбициите на петролните компании в областта на възобновяемата енергия. В телевизионна реклама, излъчена през септември за малайзийската петролна компания Petronas, се казва, че тя "обогатява живота за устойчиво бъдеще", но ASA заяви, че рекламата не споменава значителните въглеродни емисии на компанията и създава подвеждащо впечатление, че Petronas вече има положително въздействие върху околната среда. 

"Тези компании не са отишли достатъчно далеч в своите кампании, за да предоставят поне някаква информация на читателите и зрителите на рекламите, която да разказва другата страна на историята", каза Паркър. 

В отговор на разследването на ASA Petronas заяви, че рекламата признава, че компанията е била част от проблема, и "представя начина, по който Petronas е действала и ще действа за постигане на устойчиво бъдеще". 

По отношение на испанския петролен гигант Repsol, ASA се спря на онлайн реклама от февруари, която е била пусната на уебсайта на Financial Times и е промотирала инвестициите на Repsol в биогорива и синтетични горива. Тези инвестиции представляват само "част" от бизнеса на компанията, заяви ASA. 

Кристиан Рикс, говорител на Repsol, каза в изявление, изпратено по електронната поща, че биогоривата са "решаващо средство, допринасящо за декарбонизирането на транспортния сектор, и ние оставаме ангажирани с широкомащабното им разработване и внедряване за ефективен и справедлив енергиен преход". 

ASA санкционира Shell за плакат, видеоклип в YouTube и телевизионна реклама, пуснати през юни миналата година, в които е използвана фразата "по-чиста енергия". Регулаторният орган заяви, че рекламите са били подвеждащи, тъй като са премълчавали факта, че "огромното мнозинство" от дейностите на Shell са свързани с нефт и газ. Потребителите "търсят" предприятия, които се отказват от изкопаемите горива, отбелязва ASA в решението си, но лесно могат да бъдат подведени от реклами, които прекалено подчертават ролята на нисковъглеродните технологии в дейността на дадена компания. 

Говорител на Shell заяви, че компанията "категорично не е съгласна" с решението на ASA. "Хората вече добре знаят, че Shell произвежда петрола и газа, от които зависят днес", се казва в изявлението на компанията. "Но това, което много хора не знаят, е, че ние също така инвестираме много в нисковъглеродна и нулевовъглеродна енергия, включително в изграждането на една от най-големите обществени мрежи от точки за зареждане на електрически превозни средства в Обединеното кралство. Никой енергиен преход не може да бъде успешен, ако хората не са наясно с наличните алтернативи."

Petronas, Repsol и Shell бяха инструктирани да не пускат отново рекламите си в Обединеното кралство и да гарантират, че бъдещите реклами няма да "пропускат подвеждаща съществена информация" - ехо от решението на ASA срещу HSBC Holdings Plc от миналата година. Агенцията забрани плакат на HSBC, който рекламираше инвестициите на банката във възобновяеми енергийни източници, без да споменава финансирането на инфраструктурата за изкопаеми горива. 

"ASA беше първият регулаторен орган в света, който забрани подобна кампания на основата на заблуждаване чрез премълчаване", каза Паркър. "Не защото това, което казваха в рекламите, беше невярно само по себе си, а заради това, което не казваха."

Паркър е главен изпълнителен директор на ASA от 2009 г. и заяви, че регулаторът е все по-активен в преследването на подвеждащи кампании. Неговата работа включва както разследване на жалби за подвеждащи реклами, така и търсене в интернет на потенциално проблемни твърдения, които се въвеждат в модел за машинно обучение, който идентифицира тези, за които има най-голяма вероятност да са "greenwashing". След това хората анализират рекламите и вземат окончателно решение дали да ги забранят. 

Ad-Free Cities, британска група за кампании, която докладва на ASA за рекламите на Shell и Repsol, заяви, че на компаниите за изкопаеми горива трябва да бъде забранено да рекламират изцяло, за разлика от тютюневите компании. В изявление по повод последното решение групата призова за "стабилно законодателство", което превантивно да спре излъчването на подобни реклами, а рекламните агенции да спрат да приемат за клиенти компании за изкопаеми горива.

Паркър заяви, че ASA дава приоритет на индустриите, в които промените в поведението на потребителите са важни за намаляване на емисиите, ръководейки се от анализа на Комитета по изменение на климата, официален съветник на правителството на Обединеното кралство. Това до голяма степен означава да се съсредоточим върху енергетиката, отоплението, транспорта и храните. Сред компаниите, чиито реклами са били забранени през последните години, са авиокомпаниите Lufthansa и Etihad, гигантът за потребителски стоки Unilever и производителят на автомобили Hyundai.

"Считаме, че рекламата... има важна роля за постигането на целите на Обединеното кралство", каза Паркър. Това отчасти се дължи на факта, че самите потребители не са много добри в забелязването на "зеленото" рекламиране. "Ако попитате хората поотделно, те биха казали: "Това може да заблуди други хора, но не и мен", каза Паркър. "Винаги трябва да приемате подобна обратна връзка с голяма доза внимание."