Банкери и инвеститори тихо и незримо напускат елитния екоклуб GFANZ

Очевидно е, че доброволният подход към действията в областта на климата няма да проработи

16:52 | 26 септември 2022
Обновен: 16:27 | 14 октомври 2022
Автор: Аластър Марш,Наташа Уайт
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ал Гор, бившият вицепрезидент на САЩ, понастоящем активист в областта на климата, заяви, че инвеститорите стават все по-недоволни от доказателствата за потенциално "зелено измиване" на фона на признаците, че ангажиментите за нулево нетно потребление, поети от някои членове на финансовата индустрия, не са надеждни.

Гор, който говори в интервю точно преди началото на Седмицата на климата в Ню Йорк миналата седмица, заяви, че ангажиментите, поети от членовете на екологичния клуб №1 за банкери и инвеститори - Глазгоуския финансов алианс за нулеви нетни емисии (GFANZ) - са "много добре дошли" и "не са без значение". 

"Но очевидно те трябва да бъдат последвани", каза той. 

GFANZ, който наброява около 500 членове, представляващи активи за над 135 трилиона долара, беше приветстван като крайъгълен камък на срещата на върха за климата COP26 миналата година. Но сега "стана ясно, че някои, които дадоха впечатляващи обещания, не започнаха веднага да въвеждат практически план за изпълнението им", каза Гор. 

"В наши дни инвеститорите и други лица по-лесно разпознават " зеленото измиване", каза Гор, който е председател на Generation Investment Management. "Натискът ще се засилва."

На фона на този нарастващ контрол, GFANZ вече е свидетел на първите си официални дезертьори. Bundespensionskasse AG, австрийска пенсионна компания, тихо напусна миналия месец, според звеното на GFANZ, на което тя се отчита. А напускането на 46-милиардния фонд Construction & Building Unions Superannuation Fund, известен като Cbus, беше оповестено по-рано този месец от подгрупата, към която принадлежеше.

"Взехме трудното решение да съсредоточим ресурсите си върху вътрешните си дейности, свързани с изменението на климата", заяви пред Bloomberg говорител на базирания в Мелбърн, Австралия, Cbus. "Подкрепяме важната работа, която върши алиансът, и пожелаваме на всички членове всичко най-добро в техните начинания."

GFANZ се стреми да изгради доверие, като същевременно остане доброволен алианс без обвързващи правила, които биха могли да изплашат членовете. Но тъй като се опитва да въведе по-строги стандарти, в него се забелязват пукнатини. За някои членове нараства осъзнаването, че може да не успеят да постигнат целите, поставени от алианса, докато други изразяват опасения, че изискванията на организацията за декарбонизация могат да ги направят правно уязвими.

Миналата седмица стана ясно, че тежките фигури на Уолстрийт - JPMorgan Chase & Co, Bank of America Corp. и Morgan Stanley - обмислят евентуално излизане от GFANZ. Това беше последвано от изясняване на критериите на GFANZ, което даде възможност на финансовите фирми да определят по-слаби цели за финансирането на изкопаемите горива и привидно намали напрежението зад кулисите. 

За някои това развитие беше червен флаг. То "поставя под въпрос доколко искрен е бил техният ангажимент за нулево нетно финансиране", каза Жана Мартин, ръководител на банковата програма в ShareAction, организация с нестопанска цел, която насърчава отговорното инвестиране. "В крайна сметка това е показателно за ограниченията, които има, когато спешните действия в областта на климата се оставят на банките и други доброволни инициативи."

Ребека Селф, бивш старши банкер в HSBC Holdings Plc, която сега ръководи Seawolf Sustainability Consulting, заяви, че членовете на GFANZ изглежда осъзнават, че "това изисква нещо повече от първоначален ангажимент и хубави думи".

"За да работят добре инициативи с нулево нетно потребление като GFANZ, се изисква доверие отвъд първоначалния ангажимент и фанфарите", каза тя. "Това включва прозрачност като рутинно отчитане на напредъка и проверка, включително разкриване на финансирането на изкопаеми горива."

Марк Карни, бивш управител на Английската централна банка, е съпредседател на GFANZ заедно с Майкъл Р. Блумбърг, основател на Bloomberg News, компанията майка Bloomberg LP.

В интервю за Франсин Лакуа от телевизия Блумбърг Карни омаловажи риска от отстъпление и заяви, че Race to Zero, подкрепяният от ООН проект за нулево нетно потребление, който е в основата на GFANZ, е отишъл "твърде далеч" с неотдавнашните изисквания за по-строги цели за декарбонизация. Оттогава "Race to Zero" актуализира формулировката си и подчерта, че членовете трябва "самостоятелно да намерят своя път" към климатичната цел, съответстваща на 1,5 градуса по Целзий.

Cbus не се позовава на опасения, свързани с правни рискове, за своето напускане на GFANZ. Вместо това тя посочи административната тежест, свързана с оставането. Това е така, тъй като разработването на нормативни актове и стандарти изисква от подписалите ги страни да отговарят на паралелни рамки. 

За някои от тях тези пречки са ги накарали да се откажат от GFANZ още от самото начало. Blackstone Inc., Apollo Global Management Inc. и KKR & Co. Inc. са сред гигантите в областта на частния капитал, които прецениха, че членството в GFANZ е ненужно бреме. Вътрешни лица, при условие за анонимност, посочиха почти невъзможността да се представят надеждни планове за премахване на въглеродния отпечатък до 2050 г. като достатъчна причина за избягване на GFANZ и неговите подсъюзи. 

Селф казва, че вече е "очевидно, че доброволният подход към действията в областта на климата няма да проработи".